Topul bolilor infecţioase

Topul bolilor infecţioase

RAPORT EUROPEAN. Românii sunt campioni la tuberculoză, afecţiune care se află în fruntea unui clasament lansat săptămâna trecută la Paris.

Infecţiile cu clamydia, giardia, tuberculoză, hepatita C şi infecţiile cu virusul HIV sunt printre cele mai frecvente boli infecţioase din Europa, arată ultimele statistici, date recent publicităţii de către Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC), într-un seminar media susţinut la Paris. România nu a fost inclusă în acest raport, dar medicii români susţin că ocupăm primul loc în Europa în privinţa cazurilor de tuberculoză.

În fiecare an, în ţările europene sunt diagnosticaţi aproape 90.000 de bolnavi de TBC, potrivit raportului din 2006, în timp ce, în România, numărul cazurilor nou-apărute anual este de 19.000. Pe de altă parte, ţara noastră are printre cei mai puţini bolnavi infectaţi cu HIV din UE.

14 români din 100.000, infectaţi cu HIV

Peste 225.000 de europeni s-au infectat cu clamydia în 2006, iar mai mult de 193.000, cu parazitul giardia. Raportul ECDC mai arată că peste 168.000 de europeni s-au infectat cu salmonela, iar peste 87.500 s-au îmbolnăvit de tuberculoză. Tot în 2006, numărul europenilor cu hepatită C a crescut cu mai mult de 29.000, iar al celor cu HIV/SIDA s-a mărit cu peste 26.200.

„Numărul infecţiilor cu HIV este mare şi pentru că persoanele bolnave trăiesc mai multe datorită tratamentelor, iar comportamentul lor sexual este greu de controlat“, a declarat Andrea Ammon, Head of Surveillance Unit la ECDC.

În România, numărul bolnavilor români cu HIV/SIDA este printre cel mai mic din ţările UE, susţin specialiştii români.

„Prevalenţa bolii este de 14 la 100.000 de locuitori, adică sub nivelul ţărilor foarte dezvoltate“, afirmă Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“. În privinţa hepatitei C, numărul bolnavilor români este de 4,6%, ceea ce înseamnă că aproximativ un milion de români sunt infectaţi cu acest virus. România ocupă primul loc în Europa în privinţa cazurilor de tuberculoză, numărul total al bolnavilor ajungând la 23.000. În fiecare an apar 19.000 de cazuri noi.

„Cele mai multe cazuri se înregistrează în sudul ţării, din cauza nivelului de trai scăzut, dar şi a mentalităţii de a nu-şi urma tratamentul. Tratamentul este gratuit şi se administrează tuturor bolnavilor. Dacă este urmat timp de şase luni, boala este perfect vindecabilă. Problema este că, după primele două luni de tratament în spital, bolnavii se simt bine şi nu mai continuă terapia acasă. Din acest motiv, boala recidivează“, afirmă Constantin Marica, coordonatorul Programului naţional de control al tuberculozei.

Categoriile de risc sunt persoanele fără adăpost, diabeticii cronici, bolnavii cu HIV/SIDA, deţinuţii din penitenciare şi comunităţile de romi.

„Deşi avem cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din Europa, în ultimii cinci ani numărul acestora a scăzut: în 2002, aveam peste 34.000 de cazuri, acum mai sunt doar 23.000“, mai spune Constantin Marica.

IMPACT 40.000 de decese din cauza virusurilor gripale

Aproximativ 4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual în spitalele şi clinicile din ţările UE, iar 37.000 dintre acestea mor, arată statisticile ECDC. 25-50 de milioane de europeni se infectează anual cu virusuri gripale, dintre care 40.000 îşi pierd viaţa. Tot anual, sunt infectaţi cu virusul HIV 30.000 de europeni, dintre care mor în jur de 1.800. „Schimbările climatice, migrarea, călătoriile, stilul de viaţă sunt printre principalele cauze ale bolilor infecţioase.

În anul 2000, aproximativ 175 de milioane de persoane locuiau în altă ţară decât cea natală. Un alt aspect important este că imigranţii ilegal nu beneficiază de sistemul de servicii medicale“, explică Johan Giesecke, Chief Scientist and Head of Scientific Advice Unit din ECDC. Scăderea mediei de vârstă a europenilor este o altă cauză a numărului mare de boli infecţioase. În 2020, 20% din populaţia UE va avea peste 65 de ani şi, tot atunci, 6% dintre europeni vor avea peste 80 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News