Topul baronilor care își mânjesc mâinile cu bani publici și șpăgi. Cine a fost cel mai păcătos baron? Împreună au produs o pagubă de 70 de milioane de euro la buget

Topul baronilor care își mânjesc mâinile cu bani publici și șpăgi. Cine a fost cel mai păcătos baron? Împreună au produs o pagubă de 70 de milioane de euro la buget

Procurorii au descoperit că baronii local administrează fondurile publice de care dispun în favoarea lor sau a prietenilor. Totalul prejudiciilor descoperite de anchetatori se ridică la 69,5 milioane de euro

Locul 1. Nicusor Constantinescu (PSD), președintele CJ Constanța

Constantinescu este cercetat sub control judiciar, după ce a fost în arest preventiv. A fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat ca nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar in cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri. În alt treilea dosar, șeful CJ Constanța este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Prejudiciu: 30 de milioane de euro

Ne puteți urmări și pe Google News

Locul 2. Nicolae Iotcu (PDL), președintele CJ Arad

Este considerat un apropiat al omului de afaceri Georgică Cornu, supranumit „regele asfaltului din Banat” și anchetat de DIICOT pentru o evaziune fiscală de peste 60 de milioane de lei. În 2012, procurorii ar fi ridicat și de la CJ Arad documente legate de contractele lui Cornu cu Consiliul Județean, însă nimeni nu a fost invinuit.

Prejudiciu: 13,5 milioane de euro

Locul 3. Alexandru Kiss (UDMR), vicepresedintele CJ Bihor

DNA a început urmărirea penală față de Kiss în aprilie 2014 pentru luare de mita, abuz în serviciu și trei cazuri de spălare de bani. Împreuna cu mai mulți oameni de afaceri, vicepresedintele ar fi prejudiciat CJ de cca. 8,6 milioane euro. Kiss a mai fost cercetat și în trecut pentru spălare de bani.

Prejudiciu: 8,6 milioane de euro

Locul 4. Horea Uioreanu (PNL), președintele CJ Cluj

Uioreanu și-a înaintat demisia în octombrie 2014, după ce în luna mai fusese arestat preventiv pentru fapte de corupție. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de luare de mită, fals în inscrisuri și complicitate la spălare de bani și instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. Potrivit DNA, Uioreanu ar fi luat mita de sute de mii de lei de la oameni de afaceri cărora le-a dat preferential contracte.

Prejudiciu: 2,4 milioane de euro

Locul 5. Mircea Moloț (PNL), presedintele CJ Hunedoara

Moloț este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență, luare de mită, folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani, conflict de interese și deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat. De asemenea, potrivit ANI, Moloț a fost în incompatibilitate in 2008-2009.

Prejudiciu: 2,4 milioane de euro

Locul 6. Adrian Duicu (PSD), președintele CJ Mehedinți

Cercetat în arest la domiciliu după ce în luna iulie procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru trafic de influență, cumpărarea de influență, trei infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoana care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracțiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, trafic de influență, primire de foloase necuvenite și două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția.

Prejudiciu: 2,2 milioane de euro

Locul 7. Ion Prioteasa (PSD), președintele CJ Dolj

În 2013, procurorii DNA au inceput urmărirea penală față de Prioteasa, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu contră intereselor publice. El ar fi atribuit contracte unor firme private în schimbul unor comisioane.

Prejudiciu: 2 milioane de euro

Locul 8. Marian Oprisan (PSD), presedintele CJ Vrancea

A fost trimis în judecată în 2008 pentru fapte de corupție, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals. Potrivit procurorilor, Oprișan ar fi folosit la vila construită pe numele mamei sale materiale de contrucție de la ANL. La această se adauga pietruirea drumurilor comunale în anul electoral 2004, achiziționarea Complexului Căprioara, dar și autoturismul Audi S6, în valoare de 65.000 de euro, cumpărat de Drumuri și Poduri, pe care Marian Oprisan l-ar fi folosit în interes propriu. În decembrie 2014 dosarul ajunsese la a 33-a amanare.

Prejudiciu: 1,5 milioane de euro

Locul 9. Vasile Silvian Ciuperca (PSD), președintele CJ Ialomița

Procurorii DNA îl acuză că ar fi concesionat unei firme în mod fraudulos, un teren agricol de 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul CJ cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului. De asemenea, este cercetat de DNA pentru intervenții la șeful Finanțelor Publice Ialomița pentru rezolvarea problemei falimentului fabricii din Țăndărei.

Prejudiciu: 1,5 milioane de euro

Locul 10. Aristotel Cancescu (PNL), președinte CJ Brașov

Căncescu este în arest după ce în octombrie procurorii anti-corupție au început o acțiune penală în care este acuzat de luare de mita, trafic de influență, cinci infracțiuni de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. Anchetatorii susțin că prin atribuirea unor contracte preferentiale, Căncescu a provocat un prejudiciu de zeci de milioane de lei și, printre altele, ar fi primit cadou un teren de tenis. De pildă, Căncescu ar fi oferit contracte de reabilitare a unor drumuri cu sume exorbitante firmei deputatului Ion Diniță.

Prejudiciu: 1,4 milioane de euro

Locul 11. Mircea Cosma (PSD), președintele CJ Prahova

A fost reținut pe 11 februarie de procurorii DNA sub acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu. El ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova cca. un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Județean. În acelasi dosar, fiul lui Mircea Cosma, Vlad Alexandru Cosma, deputat PSD, este acuzat de trafic de influență.

Prejudiciu: 1,4 milioane de euro

Locul 12. Borboly Csaba (UDMR), președintele CJ Harghita

Trimis in judecata de DNA in 2013, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor, fals intelectual și denunțare calomnioasa. Este vorba de o serie de contracte cu firme de construcții, care au dus la un prejudiciu de peste un milion de euro.

Prejudiciu: 1 milion de euro

Locul 13. Constantin Nicolescu (PSD), fostul președinte al CJ Argeș

Nicolescu si-a dat demisia din funcție în martie 2014 dupa ce a fost declarat incompatibil de ANI. El este urmărit penal, împreună cu un deputat și 43 de primari pentru folosirea influenței sau autorității funcției de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dintre care una în formă continuată (14 acte materiale). În 2013, Nicolescu a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de inchisoare sub acuzația că a luat fonduri Phare de 900.000 de euro pe baza unor acte false.

Prejudiciu: 0,9 milioane de euro

Locul 14. Gheorghe Bunea Stancu (PSD), presedintele CJ Brăila

Stancu a fost trimis in judecata de DNA in 2012, fiind acuzat ca impreuna cu omul de afaceri Ioan Niculae ar fi finantat ilegal campania prezidentiala a lui  Mircea Geoana. Stancu ar mai fi cercetat si intr-un dosar de atribuire de contracte pe banii CJ catre firme dintre care una ar fi controlata chiar de el. In 2014 vreme de doua luni a fost in arest la domiciliu. De asemenea, a fost declarat incompatibil de ANI din cauza unui conflict de interese.

Prejudiciu: 0,7 milioane de euro

Nu s-au stabilit prejudiciile în cazurile

Marian Cristinel Bigiu (PSD), presedintele CJ Buzău

A fost prins în flagrant sâmbătă în timp ce ar fi luat mită. După aproximativ şase ore de audieri, preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sâmbătă noapte. El este acuzat că a luat mită 70.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru atribuirea unui contract, intermediarul banilor fiind Florin Colgiu, reţinut şi el.

Prejudiciu: nu a fost stablit

Titu Bojin (PSD), presedintele CJ Timiș

Din noiembrie este este urmarit penal de într-un dosar privind concesionarea unor bălți de pescuit, către o societate la care au fost actionari sotia sa si  unul dintre fiii sai. De asemenea, Bojin e suspectat de incompatibilitate, dupa ce timp de patru ani a fost consilier judetean si director la Administratia Bazinala de Apa Banat. Potrivit ANI, nu ar puteajustifica 40.000 de euro si aproape 400.000 de lei din avere. Astăzi, DNA face precheziții la CJ într-un dosar care îl vizează pe Bojin.

Prejudiciu: nu a fost stabilit

Barroni cercetați în alte dosare

Florin Turcanu (PNL), presedintele CJ Botoșani

Condamnat in 2014 la șașe luni de închisoare cu suspendare pentru fals și uz de fals pentru ca ar fi exclus din partid doi consilieri județeni pentru a-i inlocui cu apropiați ai săi.

Mircea Govor (PSD), președintele CJ Satu Mare

 

DNA s-a autosezizat în cazul lui Govor după ce în presa, gândul.info, au apărut înregistrări în care acesta îi amenința pe directorii instituțiilor deconcentrate că vor fi destituiți dacă nu conving oamenii să voteze cu Victor Ponta în primul tur al alegerilor prezidențiale.