TOP 5: Cele mai mari dezastre provocate de explozii de gaze | VIDEO

TOP 5: Cele mai mari dezastre provocate de explozii de gaze | VIDEO

Recentele explozii de la Sighetu Marmaţiei ar fi făcut mult mai multe victime dacă punga de gaz era mai mare iar geamurile imobilului nu ar fi fost suficient de mari ca să elibereze energia produsă, au avertizat specialiștii consultați de EVZ.

În cazul de la Sighet, numărul persoanelor afectate ar fi putut semnificativ mai mare dacă imobilul respectiv s-ar fi prăbuşit, aşa cum s-a întâmplat în multe cazuri.

Pe plan mondial au avut loc multe dezastre de acest gen, soldate cu sute de morţi. Evenimentul Zilei face o trecere în revistă a celor mai mari catastrofe de acest gen.

Ufa, Federația Rusă

Ne puteți urmări și pe Google News

Circa 575 de oameni murit pe data de 4 iunie 1989 în Rusia, după ce un nor uriaş de gaze a fost aprins de două trenuri. Gazele s-au scurs dintr-o conductă aflată la câteva sute de metri de calea ferată. Cele două trenuri transportau circa 1.300 de pasageri pe ruta Adler-Novosibirsk, accidental s-a produs la circa 50 kilometri de Ufa, capitala Republicii Başkortostan, la peste 1.000 de kilometri est de Ucraina.

Explozia a avut o forţă estimată la peste 10 kilotone de TNT şi a distrus 37 de vagoane şi două locomotive. În operaţiunea de salvare au fost implicate elicoptere şi peste 100 de ambulanţe.

New London, Texas, SUA

Aproape 300 de oameni au murit pe data de 18 martie 1937, în urma unei explozii uriaşe la şcoala din New London. Aceasta este cea mai mare catastrofă de acest gen care a avut loc într-o şcoală din SUA.

Explozia a fost provocată de o scurgere de gaze fără miros în subteran şi a putut fi auzită la o depărtare de şase kilometri, potrivit newlondonschool.org. Deflagraţia a dărâmat zidurile clădirii şi a îngropat sub dărâmături pe cei 540 de oameni din interior, dintre care doar 240 au supravieţuit.

Cleveland, Ohio, SUA

Pe 20 octombrie 1944, din cauza unei explozii la un depozit de gaze naturale, 131 de oameni au murit, dintre care 21 nu au fost niciodată identificaţi. Deşi investigaţia nu a descoperit cauza exploziei, au existat martori care vorbeau despre posibile scurgeri de gaze.

Din cauza perioadei în care a avut loc accidentul, unii locuitori au bănuit iniţial că ar fi opera unui sabotor german, potrivit ohiohistorycentral.org. Numărul de morţi ar fi fost semnificativ mai mare dacă şcolile din zonă nu ar fi fost închise din cauza vacanţei.

Numeroase clădiri au fost distruse pe o rază de sute de metri. Gazul lichefiat s-a scurs în sistemul de canalizare al oraşului şi a provocat o uriaşă explozie în subteran. Flăcările care au ieşit la suprafaţă au putut fi văzute de la peste 10 kilometri depărtare.

În urma exploziei, compania East Ohio Gas a început să stocheze gazele în depozite subterane. În plus, a donat peste trei milioane de dolari către comunitate.

Piper Alpha

PE 6 iulie 1988, 167 de oameni au murit pe platforma petrolieră Piper Alpha din Marea Nordului din cauza unor scurgeri de gaze. Scurgerile au fost provocate de o defecţiune apărută la una vin valvele de siguranţă ale unei pompe. Doar 59 de persoane au supravieţuit focului care a atins şi 700 de grade.

Cinci oameni au sărit de pe platformă, de la peste 50 metri înălţime, iar trei dintre ei au murit din cauza fracturilor multiple produs de impact, potrivit scotsman.com. O treime dintre supravieţuitori au reuşit să scape în primele 20 de minute de la prima explozie.

Vaporii de benzină au făcut prăpăd la Guadalajara

Accidentul din 22 aprilie 1992 din Guadalajara, al doilea oraş ca mărime din Mexic, este unul dintre cele mai mediatizate de acest gen. Exploziile cauzate de cantitatea uriaşă de vapori de benzină acumulată în sistemul de canalizare al oraşului au distrus 8 kilometri de străzi, au ucis peste 250 oameni, au distrus peste 1.000 de clădiri şi au produs pagube de aproape un miliard de dolari.

Peste 15.000 de oameni au rămas fără locuinţe după acest dezastru. Autorităţile ştiau de acumulările respective, dar au considerat că nu există riscul unei explozii. Mai mulţi locuitori ai oraşului se plânseseră anterior de mirosul greu de benzină care se simţea în apropierea gurilor de canalizare iar verificările făcute au relevat scurgeri masive de combustibil în reţeaua de canalizare.

Citiți și:

EXPLOZII LA INDIGO. Craiova – 2006, Sighetu Marmaţiei – 2012

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/vnKUPbpWd6A" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>