TOP 5 beneficii ale apelor termale din nordul Bucureștiului

TOP 5 beneficii ale apelor termale din nordul Bucureștiului

Apa termală este singura sursă din natură care conține atât de multe minerale la un loc, fiind un adevărat izvor de sănătate și relaxare. Cu cât adâncimea de la care este extrasă din pământ este mai mare, cu atât apa își conservă mai bine proprietățile și puritatea. Așa se face că, în ultimii ani, apa termală a devenit o resursă importantă pentru medicii din întreaga lume de ameliorare a diverse afecțiuni și a stresului.

Din fericire, începând cu iarna aceasta, bucureștenii și locuitorii zonelor vecine vor avea posibilitatea să simtă pe propria piele beneficiile unice ale apelor termale din prima Therme din România și cea mai mare din Europa. Calitățile apei care va ajunge în bazinele de la Therme București au fost certificate de Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, dar și de medicii care s-au arătat interesați de studierea proiectului. De altfel, pentru băile în ape termale nu există nicio contraindicație.

Un medic generalist și un dermatolog au realizat un top al beneficiilor apelor termale de la Therme București, primul de acest gen din țara noastră:

1. Ameliorează problemele pielii

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiecare mineral din componența apelor termale „lucrează” la ameliorarea problemelor pielii. De exemplu, fierul ajută la oxigenerarea țesutului, magneziul și siliciul contribuie la regenerarea țesutului, manganul are efect antioxidant, iar calciul acționează ca un adevărat scut protector. În plus, toate aceste minerale la un loc au efect antiinflamator, reglează imunitatea pielii în fața poluării și agresiunilor, sunt antiseptice și grăbesc cicatrizarea. Apa termală poate fi folosită local sau, și mai bine, general (baie).

Lista afecțiunilor care pot beneficia de ajutorul apelor termale este foarte lungă, spune medicul dermatolog Viviana Iordache. „Apa termală de la Therme București ameliorează aproape toate afecțiunile dermatologice cu componență keratozică (piele groasă, descuamată, cu sau fără inflamație): psoriazisul, keratoza, dermatita seboreică, atopică, xeroza (uscăciune excesivă); multe afecțiuni de natură alergică: dermatită atopică, dermatita iritativă, dermatita de contact; unele afecțiuni cu inflamație sau cicatrizare anormală: acnee, rozaceea, cuperoza, insuficiența venoasă cronică (varice) etc.”, explică medicul dermatolog.

După 15 minute de baie în apele termale de la Therme București, porii pielii se deschid, iar produsele cosmetice nutritive și hidratante pătrund mult mai bine în piele, pentru efecte maxime. „Apa de la Therme, fiind pură, fără clor sau alți conservanți chimici nu poate agrava componenta alergică și, fiind sterilizată cu ozon, pielea nu se poate suprainfecta, chiar dacă cei cu piele sensibilă au o imunitate cutanată proastă”, adaugă medicul dermatolog Viviana Iordache.

 

 

2. Combate stresul și suprasolicitarea

Stresul asociat ritmului de viață alert poate provoca probleme de sănătate pe care inițial le neglijăm, dar care, în timp, se pot transforma în suferințe cronice. Datorită conținutului lor optim de săruri minerale, a temperaturii și a îmbogățirii lor cu ozon, apele termale au un efect de calmare a sistemului nervos și stimulează producerea de endorfine (hormonii fericirii, care conferă o stare de bine organismului).

„Apele termale scad riscul de depresie, produc vasodilatație periferică, cu o scădere ușoară a tensiunii arteriale, ameliorează contracturile musculare produse de stres, de pozițiile vicioase la birou în fața calculatorului), ajută la obținerea unui somn odihnitor și ameliorează migrenele. Stresul și sedentarismul produc, de asemenea, tulburari ale aparatului digestiv (constipație cronică, colon iritabil, hemoroizi, varice etc.), afecțiuni pe care apele termale le ameliorează prin efectele pe care le au asupra creșterii metabolismului celular, tranzitului intestinal și tonusului venelor periferice. Băile în ape termale folosite consecvent crează astfel premisele instalării și menținerii unei stări de bine a organismului”, explică și medicul generalist Ruxandra Robciuc.

De câte ședințe ai nevoie pentru a scăpa de stres? Ori de câte ori corpul nostru simte nevoia de relaxare, în perioadele de convalescență, încărcate de stres la locul de muncă, după examene și alte momente în care organismul este suprasolicitat, adaugă medicul.

3. Ajută la creșterea imunității și ține organismul departe de viroze

Apele termele aduc un dublu beneficiu sistemului imunitar. Pe de o parte, prin conținutul de săruri minerale, stimulează metabolismul, îmbunătățesc circulație periferică, cresc oxigenarea țesuturilor și stimulează eliminarea toxinelor din organism. Pe de altă parte, ozonul folosit la tratarea apei, are binecunoscute efecte antioxidante și de creștere a imunității, de înlăturare a radicalilor liberi din organism.

„Studii științifice au demonstrat că ozonul stimulează producerea în organism a numeroși factori implicați în imunitate: neutrofile, interferon, interleukine. Ozonul, de asemenea, crește elasticitatea hematiilor. Astfel, cu ajutorul băilor cu ape termale cresc șansele ca imunitatea organismului nostru să se îmbunătățeasca și să întâmpinăm mult mai bine pregătiți valul de viroze care nu vor întârzia să apară odată cu scăderea temperaturilor”, explică medicul generalist Ruxandra Robciuc.

În plus, datorită efectului aerosolilor, apele termale de la Therme București grăbesc vindecarea după pneumonii bacteriene sau virale, bronșite cronice, rinita alergică și astm.

4. „Kinetoterapeut” natural

Apele termale au efecte antiinflamatorii, antialgice și decontracturante, crescând tonusul și forța musculară. „Apele termale sunt implicate direct în ameliorarea afecțiunilor reumatismale, degenerative, inflamatorii articulare, în prevenția și tratamentul sechelelor posttraumatice și postopeatorii ale membrelor superioare și inferioare, artroze, boli autoimune etc.”, spune medicul generalist.

Și afecțiunile neurologice beneficiază de pe urma efectelor apelor termale. „Apa termală crește mobilitatea și forța musculară favorizând recuperarea în pareze, paralizii, polineuropatii, sindromul de coadă de cal”, adaugă doctorul Ruxandra Robciuc.

5. Crește calitatea vieții la vârsta a treia

Apele termale au indicații și în geriatrie. „Datorită efectului lor antioxidant, apele termale întârzie îmbătrânirea celulară, ameliorează durerile produse de bolile articulare cronice, cresc tonusul muscular și mobilitatea articulară, încetinesc pierderile de memorie, au efect sedativ și antidepresiv, crescând astfel calitatea vieții și confortul persoanelor de vârsta a treia”, conchide medicul generalist Ruxandra Robciuc.