Top 10 MINCIUNI ale lui Putin despre Ucraina. Lista Departamentului de Stat al SUA

Pentru a doua oară într-o lună, Departamentului de Stat al SUA denunţă minciunile preşedintelui rus Vladimir Putin în legătură cu criza din Ucraina.

"Business Insider" publică o nouă listă cu zece minciuni ale liderului de la Kremlin, drept continuare a celei de la începutul lunii martie.

"Maşina de propagandă a Rusiei continuă să promoveze discursul fals şi să incite la violenţă, creând o ameninţare falsă în Ucraina", se arată într-o declaraţie a Departamentului de Stat al SUA.

Printre informaţiile demontate se numără asigurările date de Rusia că nu are nicio implicare în violenţele din estul Ucrainei.

Iată cele 10 MINCIUNI ale lui Putin despre Ucraina:

1. Agenţii ruşi nu sunt activi în Ucraina.

Autorităţile ucrainene au arestat în ultimele săptămâni mai multe persoane suspectate că ar fi spioni ruşi.

2. Activiştii pro-ruşi sunt exclusivi cetăţeni ucraineni, care acţionează din propria voinţă, ca în mişcarea Maidan din Kiev.

În realitate, incidentele violente nu sunt deloc spontane, iar poliţia a arestat instigatori instruiţi şi înarmaţi, care operează în regiune. Mai mult, este cunoscută existenţa unor site-uri ruseşti care recrutează voluntari care să călătorească în Ucraina pentru a incita la violenţă.

3. Liderii separatişti din estul Ucrainei beneficiază de sprijin din partea populaţiei.

Manifestaţiile recente din estul Ucrainei nu sunt organice şi nu beneficiază de sprijin în regiune. 65,7% dintre locuitorii din Doneţk vor să trăiască în Ucraina unită şi resping ideea unei unificări cu Rusia, potrivit unor sondaje de opinie recente.

4. Situaţia din Ucraina de est riscă să degenereze într-un război civil.

Ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei nu ar fi posibil fără implicarea Rusiei. În trecut, un număr mic de separatişti au atacat instituţii din această zonă, însă atenţia primită a fost nesemnificativă. Lucrurile s-au schimbat în momentul implicării Rusiei.

5. Ucrainenii din Doneţk resping autoritatea Kievului.

6. Rusia a ordonat retragerea parţială a trupelor de la graniţa cu Ucraina.

Nu există nicio dovadă a acestui anunţ. Între 35.000 şi 40.000 de militari ruşi rămân aproape de graniţă, care se adaugă celor peste 25.000 de trupe existente în Crimeea.

7. Kremlinul susţine că etnicii ruşi din Ucraina sunt în pericol.

8. Noul guvern de la Kiev este condus de naţionalişti radicali şi fascişti.

9. Minorităţile etnice din Ucraina sunt persecutate de guvernul fascist de la Kiev.

Liderii comunităţilor de evrei, germani, cehi şi maghiari şi-au exprimat public sentimentul de siguranţă pe care îl au sub noua conducere de la Kiev.

10. Rusia nu foloseşte comerţul şi energia ca arme împotriva Ucrainei.

În realitate, după anexarea Crimeei, Rusia a majorat cu 80% preţul cerut Ucrainei pentru gazele naturale.