TOP 10 EVENIMENTE care au afectat economia RUSIEI în 2013

În ciuda unei creşteri economices slabe, anul 2013 a fost plin de afaceri importante şi surprize pentru Rusia. Putin l-a graţiat pe fostul magnat petrolier Hodorkovski, după 10 ani pe care acesta i-a petrecut la închisoare, prima femeie aleasă în funcţia de guvernator al băncii centrale a anunţat măsuri de "curăţenie generală" şi multe altele, relatează Russia Today.

RT Business a făcut un top cu 10 cele mai interesante evenimente din economia rusă în 2013.

1. Fostul magnat din domeniul petrolier Mihail Hodorkovski a fost eliberat din închisoare, după 10 ani în spatele gratiilor Cândva cel mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, a fost graţiat de preşedintele Putin şi eliberat din închisoare. Fostul proprietar al companiei Iukos a fost închis, timp de 10 ani, pentru infracţiuni economice, printre care fraudă şi evaziune fiscală, dar a fost eliberat din "raţiuni umanitare, pentru că mama sa este foarte bolnavă". La câteva ore după ce a părăsit închisoarea, Hodorkovski a aterizat la Berlin, spunând că nu are de gând să se întoarcă în Rusia sau să intre în politică.

Pentru că un proces în care este acuzat de o fraudă de 550 de milioane de dolari nu a fost încă închis, el a declarat că se teme ca autorităţile ruse să nu-i interzică să mai iasă din ţară.

Gestul lui Putin demonstrează că preşedintele vrea să îmbunătăţească imaginea Rusiei în rândul potenţialilor investitori străini şi să atragă noi investiţii, scrie RT.

2. Moartea fostului magnat Boris Berezovski Un alt extrem de bogat om din Rusia, care i-a ajutat să ajungă la putere atât pe Putin, cât şi pe Elţîn, a murit la vârsta de 67 de ani, la Londra, spânzurat. El a emigrat la Londra în 2000, după ce a fost exilat politic, economic şi social din Rusia. În 2007, el susţinea că are o avere de 4 miliarde de dolari, iar revista Forbes îl includea în 2009 în lista celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la un miliard de dolari.

În 2012, l-a dat un judecată, dar a pierdut procesul civil, în valoare de 5,6 miliarde de dolari, pe fostul său partener de afaceri de la Sibneft, Roman Abramovici, ceea ce a făcut să-i crească şi mai mult datoriile.

3. Rosneft a cumpărat compania TNK-BP, în valoare de 55 miliarde de dolari, devenind astfel cea mai mare firmă din lume, din domeniul petrolier, listată la bursă.

Rosneft a devenit cel mai mare producător de petrol, în luna martie, după ce a cumpărat TNK-BP şi a adăugat în felul acesta 9 milioane de tone la producţia de petrol a companiei. De atunci, consorţiul a mai cumpărat alţi producători ruşi independenţi de pe piaţă, dar a încheiat şi tranzacţii cu companii din Vietnam, China şi Venezuela.

Producţia petrolieră din Rusia este cea mai mare din lume şi a ajuns la 10,61 de barili pe zi, în noiembrie, un record ce a fost atins doar în timpul erei sovietice.

4. Un rus din centrul ţării a păcălit o bancă, după ce a falsificat un formular pentru un card de credit cu zero la sută dobândă Un bărbat de 42 de ani din Voronezh, un oraş mic situat la 500 de km sud de Moscova, s-a aflat pe prima pagină a ziarelor, după ce a păcălit cea mai mare bancă online din Rusia, pentru că şi-a scris cu litere mici, indescifrabile, pe formularul de la bancă, propriile adnotări, apoi a semnat, a scanat şi a trimis-o băncii.

Ulterior a dat în judecată banca şi a cerut 727.000 de dolari despăgubiri, când banca a reziliat contractul.

Pe foaia respectivă el scrisese "fără dobândă, fără taxe de administrare şi fără alte tarife". Banca a certificat documentul primit şi i-a acordat un card de credit. Până la urmă, bărbatul a ajuns la o înţelegere cu proprietarul fondator al liniei de credit respective, Oleg Tinkoff, în afara instanţei.

În urma acestei întâmplări, Duma de Stat a propus legislaţie prin care să fie interzisă scrierea cu litere prea mici pe contractele de cărţi de credit.

5. Preşedinta consiliului de administraţie al celei mai cunoscute firme de internet, Yandex , Ilia Segalovici, a murit de cancer la 48 de ani

Co-fondatoarea motorului de căutare cel mai popular în Rusia, Yandex, şi preşedintă a consiliului de administraţie, Ilia Segalovici, a murit în 28 iulie, la Londra, după o bătălie îndelungată cu cancerul.

Segalovici a fondat compania în urmă cu 15 ani, împreună cu cun fost coleg de şcoală, Arkadie Volozh, şi deţinea 2,5% din acţiunile firmei, care valorau în jur de 250 de milioane de dolari, la momentul morţii sale. Compania este estimată la o valoare de 10 miliarde de dolari.

6. Prima femeie guvernator al băncii centrale a decis să facă puţină "curăţenie" în mediul bancar şi a închis, într-un timp record de şase luni, 29 de bănci.

Elvira Nabiullina, prima femeie numită la conducerea Băncii Centrale Ruse, a dorit să intre rapid într-o nouă eră a transparenţei financiare bancare.

Din iunie, 29 de bănci ruseşti au avut licenţele revocate, comparativ cu doar 16 anul trecut. Cele mai multe dintre băncile închise erau suspectate de activitate "dubioasă", altele aveau "capital insuficient".

7. Rusia a cheltuit 50 de miliarde de dolari pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, cele mai scumpe din istoria Olimpiadei

Cea mai mare parte a anului 2013 a fost alocată pregătirilor pentru această competiţie sportivă, care va deveni cea mai scumpă Olimpiadă de iarnă, pentru că s-au alocat de şase ori mai mulţi bani decât se estimase iniţial (12 miliarde de dolari). Staţiunea de la Marea Neagră a fost frecventată de lideri sovietici, şi miliarde de dolari au fost investiţi în aceste pregătiri.

Căile Ferate ruseşti au cheltuit 8,7 miliarde de dolari pentru calea ferată şi şoseaua ce leagă satele olimpice de pe coasta Mării Negre de cele din zona muntoasă.

O instituţie de credit deţinută de stat, Vnesheconombank, a acordat un împrumut de 7,5 miliarde de dolari pentru ca investitorii să construiască proiecte pentru a se pregăti pentru venirea miilor de vizitatori, aşteptaţi în luna februarie.

8. Cel mai mare cartel din domeniul substanţelor de fertilizare din agricultură, din Rusia şi Belarus, a fost implicat în "războiul potasei"

Cel mai mare producător de carbonat de potasiu, Uralkali, a întrerupt colaborarea cu Belaruskali, în 29 iulie, companie care înainte de acest conflict deţinea 40% din exporturile globale de potasă şi decidea preţurile pe o piaţă de 20 de miliarde de dolari. Conflictul a durat circa patru luni şi s-a soldat cu o restructurare a acţionariatului, un preşedinte al consiliului de administraţie închis şi relaţii ruso-belaruse deteriorate.

9. Putin a oferit un împrumut de 15 miliarde de dolari Ucrainei, salvând Kievul de la un colaps economic. Preşedintele rus a ajutat autorităţile de Kiev spunând că Rusia va cumpăra 15 miliarde de dolari din datoria Ucrainei şi, de asemnea, va face o reducere de 3,5 miliarde de dolari la importul de gaze, în numele companiei de stat Gazprom. Înţelegerea a avut loc după ce Ucraina a refuzat în ultimul moment să sem neze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, ceea ce a provocat proteste masive în ţară.

Rusia va cumpăra în 2 ani, obligaţiuni de stat de 15 miliarde, care au un rating de credit de B-, cu mult mai mic decât AA, cel necesar pentur a ajuta economia Ucrainei, aflată aproape de faliment. UE a oferit Ucrainei doar un ajutor de 1 miliard de dolari, dacă ar fi semnat acordul.

10. Gazprom pierde monopolul în domeniul gazelor lichefiate

Într-un efort de a creşte exporturile de gaze lichefiate şi pentru a nu pierde competitorii străini, Rusia a oprit monopolul Gazprom asupra exporturilor de gaz lichefiat. Gazprom este cea mai mare companie exportatoare din Rusia, care exportă 160 de miliarde de metri cubi de gaze în afara fostei URSS şi este de aşteptat să depăşească veniturile record de 56 de miliarde de dolari de anul trecut.

În decembrie, Putin a semnat legile prin care companii precum Novatek, cel mai mare producător independent de gaze din Rusia, şi firma de stat Rosneft să poată exporta astfel de produse. La nivel global, Rusia deţine  5% din rezervele de gaze lichefiate şi 30% din exporturile mondiale de petrol.