Summitul european de la Bulboaca s-a stins, iar Moldova revine încet-încet la ritmul obișnuit de viață.
În căutarea fierbinte, ne-am hotărât să aflăm ce își vor aminti cetățenii Moldovei de toată această „magnifică” petrecere europeană.
1. Chișinăuienii nu au văzut niciodată un astfel de Chișinău
Chiar și la 1 ianuarie a oricărui an și de Paște. Un oraș gol, în care au rămas doar cetățenii nativi, și aceștea stand numai în acasă. Viața este moartă. Erau mai mulți polițiști pe străzi decât trecători. Aproape fără trafic pe drumuri. Ei ar spune - „Frumusețe!”, Dar cumva limba nu se întoarce din anumite motive... Și de cine se temeau autoritățile? De noi oamenii obișnuiți?!
2. Am aflat unde se termină Europa în Moldova
Și chiar în spatele Bulboacăi! La urma urmei, un drum nou, asfalt nou se termină chiar în spatele castelului Mimi. Deci, conduci cu plăcere pe autostradă europeană și te simți ca un adevarat european, iar după Bulboaca – surpriză! - înțelegi că te-ai întors în Moldova – tremurând să nu dai de gropi și crăpături în asfalt.
3. Nu am înțeles de ce a avut loc summitul european și cât de mulți banii din bugetul de stat au fost cheltuiți pentru el
Ei bine, ne-am întâlnit, cu oaspeții am vorbit. Din nou, s-au făcut poze împreună, s-au bătut pe umeri, au dat mâna, chiar s-au sărutat. Si pana la urma ce? Nu s-au semnat acte definitive, doar țara noastră a fost încurajată: "Moldova, tu ești Europa! În curând vom fi împreună!" Și e tot?!
4. Dezamăgire la Eurosummit
Președinții majorităților țări au conturat foarte vag perspectivele Moldovei în UE și au vorbit foarte puțin despre a ajuta țara noastră în cazul ostilităților.
5. Amânarea Zilei Copilului
Păcat pentru copii! În centrul Chișinăului, lângă Teatrul de Operă și Balet, havuzurile gâlgâiau și nu era nici un copil care să alerge și să se joace sub jeturile de apă într-o zi atât de fierbinte. Fiecare părinte conform locului de reședință a organizat sărbătoarea pentru copilul său cât a putut el de bine. În zona Orhei s-au adunat mii de copii și părinți pentru a marca frumos Ziua Mondială a Copilului
6. Standarde duble
De fapt, Moldova nu a recunoscut independența Kosovo, dar președintele acestei țări, pe care noi nu o recunoșteam, Vioșa Osmani, a vizitat Moldova. Putem spune că Kosovo este o regiune separatistă (cum numim de obicei Transnistria) sau nu?
7. Roamingul a devenit mai ieftin
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leien, a anunțat o reducere a tarifelor de roaming între țara noastră și statele membre ale Uniunii Europene. Măcar ceva frumos!
8. Anularea zborurilor de pe aeroportul Chișinău
În timpul summitului european nu doar că trenul blindat nu a trecut, dar nici pasărea de oțel nu a zburat, cu excepția celor care au fost transportate de delegații. Toate zborurile civile au fost anulate, s-au îmbarcat doar oaspeții Eurosummit-ului.
9. Weekend lung brusc
În Moldova, zilele de 1 și 2 iunie au fost declarate zile libere. Pe lângă sâmbătă și duminică, astfel de mini-vacanțe au ieșit de la sine. Adevărat, vor trebui rezolvate, dar cine a spus că ar fi ușor?!
10. Prăbușirea prețurilor în Piața Centrală din Chișinău
Pe 30 și 31 mai, înainte de închiderea Pieței Centrale pentru două zile, vânzătorii au redus drastic prețurile pentru a vinde totul. De exemplu, căpșunile se dădeau cu 15-20 de lei kilogramul, iar cireșele - cu 30.