Centrul Simon Wiesenthal din Los Angeles a publicat zilele acestea pe site-ul său o listă care cuprinde zece declaraţii făcute anul acesta de diverşi oficiali şi personalităţi publice din lumea întreagă, considerate a fi cele mai antisemite remarci din cursul 2010.
"Niciodată, în memoria recentă, Centrul Simon Wiesenthal nu a fost martor la o asemenea proliferare a discursului antisemit. Topul nostru al primelor zece declaraţii antisemite cuprinde o gamă de personalităţi binecunoscute, printre care jurnalişti, oficiali guvernamentali, celebrităţi, un regizor faimos şi figuri din mediul academic", a declarat rabinul Marvin Hier, fondator şi decan al centrului.
Lista este deschisă de Helen Thomas, în vârstă de 80 de ani, scriitoare şi fostă jurnalistă, corespondentă la Casa Albă a agenţiei United Press International timp de 57 de ani. În mai, în timpul unei recepţii la Casa Albă, Thomas a declarat că "evreii ar trebui să se care naibii din Palestina". "Congresul, Casa Albă, Hollywood-ul şi Wall Street colcăie de sionişti", a mai afirmat fosta jurnalistă. După aproape două săptămâni de la aceste remarci, Thomas s-a pensionat sub presiunea criticilor virulente la adresa ei.
Pe locul doi, potrivit centrului amintit, se află regizorul american Oliver Stone. "Hitler a făcut mult mai mult rău ruşilor decât evreilor" şi "Israelul dă peste cap întreaga politică externă a Statelor Unite de ani de zile" sunt doar două din declaraţiile acestuia incluse în clasament.
Locul următor revine fostului premier malaysian Mahatir Mohammad. "Evreii au reprezentat mereu o probemă în statele europene. A trebuit să fie închişi în ghetouri şi periodic masacraţi (...) Chiar şi după masacrarea de către nazişti, evreii au supravieţuit şi şi continuă să fie sursa unor probleme mult mai mari pentru lumea întreagă", a declarat acesta în ianuarie.
"Evreii nu au nicio legătură istorică sau religioasă cu Zidul Plângerii", a apreciat şi Al-Mutawaki Taha, adjunct al ministrului Informaţiei în executivul Autorităţii Palestiniene. A cincea poziţie revine lui Thilo Sarrazin, fost membru în consiliul de administraţie al Băncii Centrale din germania. "Evreii au o anumită genă care îi face diferiţi de alte popoare", declara acesta în august 2010.
Karel de Gucht, negociatorul-şef al UE pe probleme de comerţ, ocupă locul şase în topul Centrului Simon Wiesenthal. "Nu subestimaţi puterea pe care lobby-ul evreiesc o are pe Capitol Hill. Nu ar trebui să subestimaţi influenţa pe care o are asupra politicii americane, indiferent dacă vorbim despre democraţi sau republicani", îşi dădea cu părerea acesta în septembrie.
Procesul de la Nurenberg, "farsă legală"
Rick Sanchez, fost corespondent CNN, urmează pe poziţia următoare. În octombrie acesta afirma că cei care deţin CNN şi alte reţele de televiziune din SUA sunt evrei. "Să susţii că ei, cetăţenii acestei ţări care sunt evrei, sunt o minoritate oprimată? Da, sigur!" a adăugat ironic Sanchez care a fost concediat după aceste declaraţii.
Istoricul lituanian Petras Stankeras şi-a câştigat locul opt în clasament prin declaraţiile sale publice. "Procesul de la Nurenberg este cea mai mare farsă legală din istorie. Legenda potrivit căreia şase milioane de evrei au fost chipurile ucişi a căpătat greutate juridică, chiar dacă tribunalul nu a avut la dispoziţie nici măcar un singur document privind exterminarea evreilor semnat de Hitler", a apreciat acesta.
Pe locul nouă se află Christina Patterson, jurnalistă la cotidianul britanic "The Independent", care a criticat aspru legile stricte după care se ghidează evreii ultraortodocşi, comparând, de exemplu, intrarea într-un magazin rezervat acestora cu participarea lui Martin Luther King la o reuniune a Ku Klux Klan. Ultimul loc revine, printre altele, site-urilor de socializare Facebook şi Twitter unde au apărut în cursul anului mesaje de genul "organizaţie criminală evreiască", "Anul în care trebuie ucis un evreu" şi "Votul evreiesc domină SUA".