POVESTEA lui Tom Sawyer al COPIILOR români din anii COMUNISMULUI

POVESTEA lui Tom Sawyer al COPIILOR români din anii COMUNISMULUI

În anii comunismului, când încă mâncarea, lumina și căldura nu dispăruseră din viețile românilor, copiilor, adică pionierilor, li s-a dat un Tom Sawyer de-al lor, pe nume Babușcă.

Cel care l-a creat pe Babușcă, după modelul lui Tom Sawyer al lui Mark Twain, a fost scriitorul și scenaristul Petre Lascalov, născut în 1927 și trecut la Domnul în 2004. Luscalov n-a ezitat să-i facă rost lui Babușcă și de un Huckleberry Finn, care în romanul “Ostrovul lupilor”, apărut în 1969, a fost numit Scatiul. Iar fluviul  Missisipi a devenit Dunărea nostră, mai exact Delta.

Romanul “Ostrovul lupilor” a fost ecranizat în 1973, cu titlul “Aventurile lui Babușcă”. După uriașul succes la public al filmului, Petre Luscalov a publicat, în 1974, romanul “Extraordinarele peripeţii ale lui Scatiu şi ale prietenului său Babuşcă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scenariul filmului este cam așa: Pe puntea unui vas se descoperă cadavrul unui marinar. Ofiterul de miliție Vlad, însotit de câinele său Spic, demarează ancheta sub bănuiala că marinarul se ocupa cu traficul de stupefiante. În acelasi timp pe puntea vasului Rândunica își face apariția un străin ce se pretinde profesor. Babușcă și Scatiul îl transportă cu barca la Ostrovul lupilor, dar cum ei sunt curioși din fire, rămân și-l urmăresc pe profesor. Acesta se întâlnește cu doi bărbați, iar între ei apare un conflict. Tom Sawyer și Huckleberry Finn  ai noștri vor să-și ia tălpășița dar sunt depistați și începe o urmărire ca-n filmele americane.

Din fericire, copiii sunt salvaţi de elicopterul Miliţiei. Ei asistă la urmărirea răufăcătorilor. Printr-un șiretlic cad din nou în mâinile Chiorului, fratele profesorului, hotărât să-şi ducă planul până la capăt. Va fi chiar el ucis de către „Râma de mare”, cel mai periculos bandit, căutat de oamenii legii. Una peste alta, la final, cei doi eroi aproape fără voie, primesc în cadru festiv insigna pionierească de „Cutezători”.

The End cu Happy End.