Povestea lui „Tom Degețel” de Timișoara. Abandonat în spital de mamă, bebelușul de 900 de grame a învins moartea

Povestea lui „Tom Degețel” de Timișoara. Abandonat în spital de mamă, bebelușul de 900 de grame a învins moartea

Minune la Spitalul de Copii din Timișoara! Un bebeluș, care la naștere măsura 25 de cm și cântărea 900 de grame, a supraviețuit, trăiește și a început să crească. Totul se întâmplă sub ochii medicilor de la Secția de Neonatologie. „Tom Degețel” e hrănit, mângâiat și iubit de personalul medical, în timp ce părinții l-au abandonat.

Robert a venit pe lume pe 17 noiembrie, la Curtici, în casa familiei lui. Doar că era practic un avorton. Unul care a intenționat din prima clipă să trăiască. Apăruse într-o familie de rromi, este al cincilea frate din familie. Când s-a întâmplat „nașterea”, mama trebăluia în gospodărie. A sângerat, iar cineva a sunat după salvare.

Medicii au constatat că băiețelul, care ad-hoc a fost numit Robert, avea abia 24 de săptămâni. L-au resuscitat. Potrivit bibliografiei de specialitate, abia un făt care vine pe lume peste vârsta de 28 de săptămâni este considerat prematur, bebelușii care se nasc înainte de acest termen sunt, practic, considerați avortoni și au șanse minime de supraviețuire.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A deschis imediat ochișorii”

„Bebelușul de al Arad a trăit doar jumătate din viața intrauterină, mai exact, cinci luni. Dar și-a dorit să trăiască”, spune dr. Mircea Merea, directorul adjunct al Serviciului de Ambulanță Arad. Acesta povestește cum au intervenit cu teamă pentru salvarea copilului de 25 de centimetri. „S-au făcut manevre de resuscitare foarte delicate, iar copilul a deschis imediat ochișorii și a început să scâncească. A semnalat că dorește să trăiască”, relatează medicul.

Bebelușul familiei din Curtici este acum internat la Secția de Prematuri a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, într-unul din incubatoarele speciale cu care secția a fost dotată de Asociația „Salvați Copiii”. Pentru că organele sale interne sunt doar parțial dezvoltate, având în vedere că ar fi trebuit să se nască abia peste patru luni, medicii se străduiesc să îi asigure condițiile optime pentru a supraviețui și pentru a crește sănătos în continuare.

Mama nu vrea să știe de soarta micului

Robert Pe 24 noiembrie, mama copilului a fost externată din Spitalul Județean Arad. Au trecut aproape trei săptămâni de când a adus pe lume copilul, însă femeia nu s-a interesat niciodată de el.

Prof. Univ. Dr. Boia Marioara, șefa Secției Clinică Neonatologie Prematuri, povestește că bebelușul de la Curtici a ajuns la Timișoara în „stare generală gravă, cu cianoză, crize de apnee, sindrom de detensionare respiratore și cu infecție materno-fetală”. După trei zile, conectat la aparate, a început să respire singur, sub globul de oxigen. „În acest moment, copilul respiră singur, 2l / minut, tolerează 8 -10 ml de lapte la o masă, prin gavaj (sondă), a crescut în greutate, are deja 1,120 g”, explică medicul. Toată bucuria recuperării micului Robert e umbrită de faptul că „nimeni, niciodată, nu s-a interesat de copil. Nici mama, nici familia”, mai arată dr. Boia.

Medic: „Acum e copilul nostru”

Pentru femeia de 34 de ani din Curtici, Robert era a cincea sarcină, una de care a aflat abia în momentul în care a pierdut-o. „Mă emoționează acest copil. El s-a născut în condiții foarte grele și nu are niciun sprijin de la familia sa. Noi încercăm să compensăm acest lucru, și el e iubit de personalul medical. Iar micuțul se luptă să trăiască. E un învingător”, a mai declarat, pentru EVZ, dr. Marioara Boia.

Abandonat de familie, micul Robert e mângâiat și iubit în permanență. „De fiecare dată când e hrănit, cineva îl mângâie și îi transmite iubire. După atâta timp, dacă nu vine nimeni la ei, astfel de copii devin ai noștri”, mai arată doctorița.