Toba, lebărul, caltaboșul sau cârnații se pregătesc cu puțin timp înainte de praznicul Nașterii Domnului. Aceste preparate tradiționale sunt primele servite la masa de Crăciun, fiind pe lista celor preferate de români. Deși se găsesc în piețe și în supermarketuri, gustul lor nu este la fel de bun precum al celor pregătite în casă. Rețeta de tobă pregătită în sticlă de plastic face furori pe internet și a fost deja încercată de numeroase gospodine. Iată cum trebuie să procedezi.
Tobă în sticlă de plastic
Conform rețetei tradiționale, toba se prepară cu urechile de porc, bucăți de carne cu grăsime, șorici, slănină, rinichi și condimente. Odinioară, bunicii și străbunicii puneau întreaga compoziție în stomacul porcului.
În zilele noastre, membrana din comerț sau o sticlă de plastic pot fi folosite pentru această etapă.
Pentru a prepara toba la sticlă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 picior de porc
- 2 rinichi
- 2 urechi
- 200 grame de carne tocată
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 2 căței de usturoi
- câteva foi de dafin
- boabe de piper
Mod de preparare
Carnea de porc și măruntaiele se spală în mai multe ape, se scurg de surplusul de apă, iar deasupra lor se presară sare grunjoasă. Este ideal ca acestea să fie lăsate peste noapte la rece, cu sare.
Ulterior, bucățile de carne, rinichii, urechile și piciorul de porc se pun la fiert cu ceapa, morcovul și foile de dafin.
Compoziția se lasă la fiert până când carnea se desprinde ușor în bucăți mici, iar apoi se scoate și se lasă la răcit.
Tobă la sticlă
Dacă lichidul rămas se încheagă, acesta poate fi adăugat ca atare în sticlă. În caz contrar, un plic de gelatină se pune la topit în apă și se adaugă peste compoziția lichidă. De asemenea, deasupra se pun măruntaie si bucățile de carne fierte.
Toba se lasă peste noapte la frigider, iar a doua zi se poate îndepărta plasticul.