Toate acuzațiile aduse lui Donald Trump de nepoata sa
- Florian Saiu
- 4 noiembrie 2024, 09:35
Bătălia pentru Biroul Oval stă să înceapă și n-ar strica să cunoaștem, fie și așa, pe calea literelor, candidații la statutul de cel mai puternic om al planetei. În lupta cu fosta procuroare Kamala Harris este omul de afaceri și politicianul Donald Trump (născut în 14 iunie 1946), personaj care a mai ars un mandat la Casa Albă (2017-2021).
Toate acuzațiile aduse lui Donald Trump de nepoata sa
Americanii își vor alege în 5 noiembrie 2024 al 60-lea președinte din istoria SUA, eveniment care ne interesează în cel mai înalt grad, mai ales astăzi, când americanii sunt (din nou) atât de implicați în politica europeană, deci și românească. Dar să facem loc, dincoace de aceste implicații cu impact major (și) asupra României, portretului schițat candidatului Donald Trump chiar de una dintre nepoatele sale.
Mary L. Trump, psiholog clinician, fata lui Freddy Trump, fratele mai mare al ex-președintelui SUA și totodată al actualului candidat pentru al doilea mandat la Casa Albă, a devoalat amănunte necunoscute din existența familiei lui Donald Trump într-o carte incitantă: „Prea mult și niciodată destul. Cum a creat familia mea cel mai periculos om din lume” (Editura Bookzone, 2020).
Păzite cu strășnicie vreme de 130 de ani, odată cu debarcarea primilor strămoși în „Țara tuturor posibilităților”, secretele acestor emigranți sosiți în America din Germania, din sătucul Kallstadt, au fost împrăștiate din interior. Autoarea acestui act de curaj - Donald Trump a încercat până în ultima clipă să oprească publicarea confesiunii nepoatei sale -, Mary L. Trump pe numele ei întreg, este doctor în psihologie clinică.
A predat cursuri postuniversitare în domenii precum traume, psihopatologie și psihologia dezvoltării (după ce, în prealabil, a absolvit o facultate de literatură comparată). Stăpânește, cu alte cuvinte, și arta condeiului, și rigurozitatea științifică a diagnosticului, ambele grevate pe apartenența familială.
Nepoata îl acuză pe Donald Trump de căderea tatălui ei în patima alcoolului
Cedăm, iată, cuvântul acestei nepoate care a scos la lumină indiscrețiile unuia dintre cele mai puternice nume ale istoriei contemporane chiar în anul în care celebrul său unchi se pregătea să candideze pentru al doilea mandat la Casa Albă:
„Deși nici mătușile și nici unchii mei nu vor crede, n-am scris această carte pentru bani sau din dorința de răzbunare (n.r. - Mary Trump e convinsă că (și) atitudinea lui Donald Trump față de tatăl ei, Fred Trump jr, a generat căderea acestuia din urmă în patima alcoolului, care avea să-i distrugă viața).
Evenimentele din ultimii trei ani mi-au forțat mâna. Nu mai puteam continua să tac. Până la publicarea acestei cărți, sute de mii de destine americane au fost sacrificate pe altarul orgoliului și ignoranței voite ale lui Donald. Un al doilea mandat ar însemna sfârșitul democrației americane”.
Ficțiunea bunicului
Imediat după primele lămuriri, urmează o tușă devastatoare la adresa unchiului: „Sper ca această carte să pună capăt obiceiului de a se vorbi despre «strategiile» sau «planurile» lui Donald ca și cum acestea ar funcționa conform vreunui principiu de organizare. Pentru că nu este așa. Egoul lui Donald a fost și este o barieră fragilă și inadecvată între el și lumea reală”.
Mai departe: „Donald, grație averii și puterii tatălui său, nu a fost nevoit niciodată să-și pună propria persoană la îndoială. Și-a dorit întotdeauna să perpetueze ficțiunea creată de bunicul meu - potrivit căreia Donald ar fi puternic, inteligent, un om cu simț practic, un bărbat extraordinar - pentru simplul motiv că este terifiat de ideea de a fi pus față-n față cu adevărul: el, Donald Trump, nu a avut niciodată aceste calități. Luând exemplu de la tatăl său, Donald mi-a distrus tatăl. Nu-l pot lăsa să-mi distrugă și țara”.
Bani din bordeluri și restaurante
Odată relevate resorturile acestei întreprinderi patriotice care a aprins America și a făcut ca miliarde de ochi să se deschidă și să se închidă stupefiați, să dăm frâu liber primelor amintiri de familie.
Sunt vitale în înțelegerea personajului central: „Friedrich, străbunicul meu, a emigrat în Statele Unite dintr-un sătuc din vestul Germaniei. Se întâmpla în 1885, pe când avea 18 ani”. Motivul evadării peste Ocean a fost bine întemeiat: „Așa a evitat serviciul militar obligatoriu”.
În orice caz, bunicul lui Donald s-a învârtit binișor: „Friedrich a ajuns în teritoriile Yukon exact la momentul potrivit. Era în timpul Goanei după aur, înainte de instalarea crizei, la trecerea dintre secole. A strâns bani frumoși din restaurante și bordeluri în Columbia Britanică”.
Altfel spus, imperiul Trump de mai târziu (clădit de Fred, fiul lui Friedrich și tatăl lui Donald) a avut la bază o fundație pe cât de trainică, pe atât de imorală.
Respinși de Germania
Cum a ajuns însă această familie de germani pornită în căutarea norocului în toată lumea să se stabilească definitiv în SUA? Evocă nepoata revoltată: „În 1901, în timpul vizitei la familia sa din Germania, Friedrich s-a întâlnit și s-a căsătorit cu Elizabeth Cristos, o blondă minionă cu aproape doisprezece ani mai tânără decât el. Își aduse proaspăta mireasă la New York, dar, la o lună după nașterea primului lor copil, o fetiță pe nume Elizabeth, cuplul decide să se întoarcă definitiv în Germania, să se stabilească acolo”.
Nu a fost însă posibil, trecutul îl ajunsese din urmă pe bunicul fugar al lui Donald Trump. „Din cauza circumstanțelor în care părăsise inițial Germania - evitarea serviciului militar - autoritățile i-au interzis să mai rămână în țara natală. Astfel, Friedrich, soția sa, însărcinată în patru luni cu cel de-al doilea copil, și fiica lor de doi ani s-au întors definitiv în Statele Unite, în iulie 1905.
Cei doi fii ai lor, Frederick și John, s-au născut în 1905, respectiv 1907. În cele din urmă s-au stabilit în Woodhaven, Queens, unde toți cei trei copii au crescut vorbind în limba germană”, dezvăluie Mary Trump în volumul care a făcut-o cunoscută pe tot globul.
Bărbat la 12 ani
Din nefericire, în anul în care Fred (tatăl lui Donald Trump) împlinea doisprezece ani, Friedrich, părintele său, avea să fie răpus de gripa spaniolă. Deși tânăr, reușise să strângă o avere frumușică.
„A lăsat moștenire bani și proprietăți evaluate astăzi la aproximativ 300.000 de dolari”, mărturisește Mary Trump. O bază solidă pentru puștiul Fred, care s-a pomenit dintr-o dată în rolul bărbatului în casă.
În parteneriat cu mama sa, întrucât el era minor, Fred avea să întemeieze, trei ani mai târziu, o firmă în domeniul construcțiilor. Dar nu vă gândiți că s-a avântat în proiecte imobiliare de milioane de dolari de la cincisprezece ani!
Fred Trump s-a apucat să monteze și să vândă garaje în propriul cartier încă de la finalul clasei a X-a. Cum afacerea a mers ceas, la doi ani după absolvirea liceului, Elizabeth, mama sa, a înființat compania E. Trump și Fiul. Avea să fie primul pas pe drumul conturării unui imperiu imobiliar impresionant.
La 25 de ani, Fred se căsătorește. Mary Anne, o scoțiană prinsă în lanțul emigrării anilor ‘30, era cel mai mic copil din zece frați și surori MacLeod. A ajuns în America la bordul vaporului Transilvania RMS. Avea 18 ani și statutul de slujitoare.
Nepoata, acuzații grave pentru bunic: Doamnă cu servitoare peste noapte
„În ciuda condiției sale sociale, ca anglo-saxonă, deci albă, lui Mary i-ar fi fost permisă intrarea în SUA chiar și conform noilor norme draconice de imigrare introduse de fiul său aproape nouăzeci de ani mai târziu”, avea să comenteze, malițios, Mary Trump. Una peste alta, Fred și Mary Anne, devenită peste noapte din slujitoare, doamnă cu servitoare, aveau să-și unească destinele și să-și asigure cinci urmași: Maryanne, Frederick, Elizabeth, Donald și Robert.
Dar cum a creat Fred Trump, în linii mari, imperiul imobiliar preluat ulterior de Donald, în detrimentul lui Frederick, întâiul fiu născut? „La puțin timp după nașterea lui Elizabeth, Fred a plecat de acasă o perioadă îndelungată pentru a lucra în Virginia Beach. Penuria de locuințe generată de reîntoarcerea soldaților care participaseră la cel de-al Doilea Război Mondial crease condiții prielnice: era nevoie de apartamente pentru cei din personalul marinei și familiile acestora”, consemnează Mary L. Trump în volumul amintit.
Și din nou o răutate, ca de la nepoată la bunic: „Dat fiind că în timp ce alți bărbați eligibili se întrolaseră, iar Fred nu, la fel ca tatăl său înainte, acesta avusese șansa să-și perfecționeze aptitudinile și să-și facă o reputație în domeniu, aspecte care i-au permis să câștige proiectul”.
Imperiu imobiliar cu bani de la stat, acuză nepoata
Grație experienței și a talentului înnăscut de a se folosi de mass-media în interesul propriu, Fred Trump reușise să intre în cercul politicienilor cu influență, învățând de la aceștia cum să ceară favoruri la momentul potrivit, dar, mai ales, cum să pună mâna pe fondurile de la stat - apreciază Mary Trump.
Ce-l ispitea pe Fred în Virginia Beach, care învățase cum să profite de banii veniți de la guvern pentru a-și construi imperiul imobiliar - speculează în continuare medicul clinician - erau fondurile generoase puse la dispoziție de Administrația Federală pentru locuințe (FHA).
Fondată în 1934 de președintele Franklin D. Roosevelt, FHA părea a se fi îndepărat de scopul pentru care fusese inițial creată (asigurarea de locuințe la prețuri accesibile pentru populația în continuă creștere a țării), tinzând spre îmbogățirea unor dezvoltatori precum Fred Trump.
Bunicul lui Donald n-a ezitat niciun moment să-și mute familia în Virginia Beach, pentru a controla atent noua investiție, posibilă grație banilor din fondurile guvernului. În 1944, când aceste infuzii de capital s-au oprit, familia a revenit la New York.
Proiectul Virginia Beach fusese însă un succes pentru Trump, unul care i-a facilitat trei ani mai târziu lovitura vieții: complexul Shore Haven din Bensonhurst, Brooklyn, care cuprindea treizeci și două de clădiri de șase etaje și un centru comercial. Tot cu bani de la FHA, ați ghicit!
Legături discrete cu Mafia, își acuză nepoata unchiul și bunicul
„De data aceasta, Fred a obținut nouă milioane de dolari, bani care aveau să-i fie virați direct, exact așa cum, mai târziu, Donald avea să câștige sume mari din facilitățile fiscale acordate de stat. Devenise clar că averea familiei avea să continue să crească, așa că Fred și soția au înființat fonduri fiduciare pentru copiii lor, evitând astfel taxarea banilor”, mai acuză Mary Trump.
Care nu ezită să facă și o speculație: „Exista bănuiala că Fred, ca și Donald când i-a venit rândul să construiască Trump Tower și cazinourile din Atlantic City, ar fi avut legături discrete cu Mafia, pentru a menține un armistițiu în zonă”. Dincolo de speculații, cert e că Fred a mai dat un tun financiar atunci când a primit undă verde pentru proiectul imobiliar Beach Haven, dezvoltat în Coney Island, tot pe bani din fondurile FHA.
„Atunci ar fi câștigat 16 milioane de dolari net. Era clar că strategia de a construi pe banii contribuabililor era una câștigătoare”, a mușcat din nou Mary, nepoata lui Donald Trump. De remarcat totuși că Fred, fondatorul imperiului Trump, n-a făcut niciodată credite la bănci, cum avea să facă Donald la scurt timp după ce va prelua frâiele afacerii imobiliare a familiei.
Nepoata lui Donald Trump: „Asta fac sociopații”
Îndreptându-ne acum atenția către Donald Trump, personaj-cheie al biografiei compuse de propria nepoată, să lăsăm loc și opiniei medicului clinician Mary L. Trump, care a încercat să explice inclusiv în termeni științifici cum s-a produs răsturnarea puterii în propria familie, mai exact cum a ajuns Donald, al doilea băiat, să-i ia locul lui Freddy, primul fiu al lui Fred Trump și moștenitorul de drept al imperiului imobiliar.
„Cel mai adesea - opinează Mary L. Trump -, abuzul este silențios, insidios. Nu este nici vizibil, nici violent. Bunicul meu nu era un om violent din punct de vedere fizic, nici iute la mânie. Dar nici nu era nevoie să fie. Se aștepta să obțină ce dorea și reușea aproape întotdeauna”.
Mai departe: „Nu-l înfuria propria incapacitate de a-l conduce pe fiul său pe drumul dorit, ci îl înfuria fiul său, pentru că nu mergea singur pe acea cale. Fred sfârși prin a-și distruge băiatul cel mare, devalorizându-l și degradând fiecare aspect al personalității acestuia, până când tot ce mai rămase în Freddy fu autoincriminare și nevoia disperată de a-i face pe plac unui bărbat care nu mai avea nevoie de el”. Cum se face însă că acolo unde a dat greș primul băiat născut a reușit al doilea, Donald?
Tamponul
Mary L. Trump nu ezită să (ne) ofere argumente: „Singurul motiv pentru care Donald nu a avut aceeași soartă a fost personalitatea sa, care deservea interesele tatălui său. Asta fac sociopații: îi cooptează pe ceilalți și îi folosesc în scopurile proprii, fără milă, eficient. Și nu tolerează dezacorduri de opinie, nici împotrivire. Fred l-a distrus și pe Donald, dar nu nimicindu-l, cum făcuse cu Freddy, ci scurtcircuitându-i capacitatea de a dezvolta sau experimenta întregul spectru de emoții umane”.
Lecția de psihologie clinică a continuat: „Limitându-i accesul la propriile sentimente și denaturându-le pe cele mai multe dintre ele, pentru că le considera inacceptabile, Fred a afectat viziunea lui Donald asupra lumii, viciind abilitatea sa de a iubi. Capacitatea sa de a fi cine este cu adevărat, și nu extensia ambițiilor tatălui său, s-a diminuat până la limitele minime. Toate aceste implicații au devenit mai clare când Donald a încept să meargă la școală. Niciunul dintre părinți nu interacționase cu el pentru a-l ajuta să înțeleagă lumea, ceea ce l-a împiedicat să-și facă prieteni, să se apropie de oameni, creând un tampon între el și frații săi. De asemenea, i-a făcut extrem de dificil de înțeles, dacă nu chiar imposibil, semnalele sociale, ceea ce a rămas o problemă pentru el până în ziua de azi”.
Donald a plătit un tocilar să susțină admiterea la facultate în locul lui!, mai acuză nepoata
Fred Trump n-a avut studii superioare și nici nu s-a interesat în mod deosebit de școlile pe care le urmau propriii copii. Credea cu tărie în educația primită în familie, centrată pe idei rigide („mila e semn de slăbiciune”, „cel mai puternic supraviețuiește”, „nu există decât locul 1, altfel ești un ratat” etc.). Aceste aspecte nu l-au împiedicat însă pe Donald să-și dorească o diplomă de la o universitate prestigioasă. Avea să schimbe astfel o unitate de învățământ de duzină cu una respectată.
Povestește Mary L. Trump: „Donald pusese ochii pe Universitatea din Pennsylvania. Din păcate, deși Maryanne, sora mai mare, îi făcuse temele, nu putea da și examenul de admitere în locul lui. Donald se temea că media sa școlară, care-l poziționa departe de cei mai buni din clasă, îl va împiedica să intre la facultatea dorită”. Ce mișcare a executat Donald Trump, pe atunci aspirant la poziția de student?
Intervenție de siguranță
Nepoata sa e la post: „Pentru a-și mări șansele, unchiul meu l-a recrutat pe Joe Shapiro, un băiat care avea reputația că trecea toate testele, să dea examenele în locul lui. La vremea respectivă, când nu se făcea identificarea prin intermediul fotografiilor și nu existau registre computerizate, era mult mai ușor. Donald, căruia banii nu i-au lipsit niciodată, și-a plătit amicul regește”. Și?
Mary L. Trump a continuat: „Pentru a nu lăsa nimic la voia întâmplării, Donald l-a rugat pe Freddy să îl contacteze pe James Nolan - un prieten care lucra tocmai la biroul de admitere de la Universitatea din Pennsylvania -, să pună o vorbă bună pentru fratele său mai mic. În final, toate învârtelile lui Donald s-au dovedit inutile.
Pe atunci, universitatea era mult mai puțin selectivă decât în prezent și accepta cam jumătate dintre aplicanți”. Oare? Trecând peste suspiciunea măsluirii admiterii la facultate, trebuie menționat că Donalt Trump și-a văzut visul cu ochii. În toamna anului 1966, avea să se transfere de la Fordham la Universitatea din Pennsylvania.
Bancher la 22 de ani în fieful tatălui
Donald a absolvit Universitatea din Pennsylvania în primăvara anului 1968 și a fost angajat imediat la Trump Management.
„Din prima zi de lucru unchiul meu, care avea pe atunci douăzeci și doi de ani, primi mai mult respect și mai mulți bani decât i se oferiseră vreodată tatălui meu. Bunicul îl numi pe Donald vicepreședinte al mai multor companii, îi dădu postul de manager al unei clădiri pe care, de fapt, nu trebuia să o gestioneze, îi livră comisioane pentru «consultanță» și-l angajă ca bancher”.
Să tot muncești în aceste condiții, nu-i așa? În plus, dacă dăm în continuare credit nepoatei sale, Mary, Donald a început tot atunci să-și fabrice imaginea de playboy bogat și om de afaceri strălucit, realizat prin propriile forțe. „O șaradă!”, după cum avea să-l încondeieze Mary L. Trump în cartea sa.
Fițe, fițe, fițe
O șaradă care a cucerit-o însă pe prima soție a lui Donald, Ivana, femeie de afaceri și vedetă de televiziune care trăia în anii ‘70 în Canada. După căsătoria cu Ivana (căsnicia a durat din 1977 până-n 1992), stilul de viață a lui Donald a devenit extravagant. Cei doi porumbei au locuit inițial într-un apartament cu trei camere pe fițoasa Fifth Avenue, apoi s-au mutat într-unul cu nouă camere, tot pe Fifth Avenue.
Cinci ani mai târziu, trăiau într-un penthouse în valoare de zece milioane de dolari, cocoțați în vârful Trump Tower. „Toate acestea se întâmplau pe când Donald era încă pe statul de plată al bunicului”, ține să sublinieze Mary Trump în memoriile sale.
Sfârșitul unei epoci
În iulie 1965, Fred Trump achiziționa, în schimbul a 2,5 milioane de dolari, parcul de distracții Steeplechase. „Trump Management” intenționa să dezvolte un nou proiect imobiliar. Avea însă nevoie de aprobări și clasificări legate de trecerea terenului în intravilan, dar și de bunăvoința cetățenilor, care se opuneau distrugerii acestui parc-simbol.
Deși s-a zbătut mai bine de doi ani să scoată afacerea la liman, Fred Trump a eșuat. „Bunicul meu contase pe vechii săi acoliți din Partidul Democrat din Brooklyn, care îi ușuraseră lucrurile de atâtea ori în trecut. Dar, pe la mijlocul anilor ‘60, aceștia începuseră să piardă din putere și, curând, Fred înțelese că nu avea să obțină reclasificarea zonei, așa cum avea nevoie”.
De fapt, în acea perioadă, la New York avusese loc, la nivel politic, un schimb de gardă radical. Fred nu va mai obține niciun proiect de dezvoltare cu bani de la stat. „Trump Village”, finalizat în 1964, a fos ultimul complex construit de Trump Management, dovadă că abilitățile bătrânului Trump nu fuseseră, de fapt, niciodată suficiente pentru succesul în afaceri.
Nepoata lui Trump, alte acuzații: Păpușarul Fred palmează sforile lui Donald
Eșecul afacerii Steeplechase a impus schimbări majore în strategiile elaborate de„creierul” clanului Trump, bărbatul care făcuse banii familiei. El s-a gândit că, dacă voia să-și extindă sau măcar să-și mențină imperiul imobiliar, trebuia să iasă din Brooklyn, să atace o nouă piață. Totodată, era nevoie de un alt personaj în fruntea afacerii. Noul val de politicieni îi dăduse cu flit.
Fred nu avea însă să renunțe la frâie, ci-l va manevra din umbră pe Donald, fiul mijlociu care nu-i ieșea din cuvânt. „Bunicul și-a dat seama repede că Donald e un risipitor care nu se potrivește deloc cu gestionarea proprietăților închiriate, dar a fost convins că, dacă-l va sprijini, arogantul și nerușinatul Donald își va face loc pe piața din Manhattan. Fred trăgea sforile din culise, iar Donald juca pentru public”, avea să menționeze Mary L. Trump în volumul care a șocat lumea.
Faima, ce țintă!
Fred Trump nu avea să primească niciodată recunoașterea publică. Știa însă că oportunitățile de care se folosea Donald pentru a-și lăsa amprenta în mediul de business nu s-ar fi materializat niciodată fără el. „Succesul și aplauzele veneau grație minții și averii lui Fred. Orice poveste despre Donald era, de fapt, o poveste despre tatăl său. Fred era păpușarul, dar nu dorea să lase la vedere sforile prin care-și mânuia fiul.
Până la urmă, incompetența lui Donald ca om de afaceri nu era un secret pentru Fred”, mai apreciază Mary L. Trump, care motivează interesant ultimele mișcări ale capului familiei Trump: „Fred era dispus să parieze milioane de dolari pe fiul său deoarece considera că putea valorifica aptitudinile pe care le avea Donald - savant al promovării de sine, mincinos nerușinat, negustor și creator de brand - pentru a obține singurul lucru pe care el nu-l avea: faima. O faimă care să egaleze egoul său și să-i satisfacă ambiția într-un fel în care banii nu aveau puterea s-o facă”.
Lovitură la Casa Albă
Ultima observație a nepoatei Mary L. Trump: „Când, la sfârșitul anilor ’80, lucrurile au început să meargă prost, bunicul Fred nu mai avea cum să se desprindă de incompetența crasă a fiului său. Trebuia să continue să investească. Monstrul pe care chiar el îl crease fusese eliberat”.
Ce a urmat, este, cât de cât, cunoscut. Atât în afaceri, cât și în viața personală, Donald a rămas un tip duplicitar. S-a recăsătorit în 1993 cu Marla Maples, a divorțat de ea șase ani mai târziu, apoi s-a recăsătorit din nou, cu Melania Knauss (2005).
În 2017, „Donald a dat lovitura pe scena politică, alunecând cu tot cu flerul său de bufon pe holul Casei Albe. Astăzi, după un mandat de patru ani ca președinte al Americii și alți trei pe baricadele opoziției, se pregătește s-o facă din nou”.