Toată lumea l-a crezut pe Biden

epa09050260 US President Joe Biden participates in a virtual event with the House Democratic Caucus in the Eisenhower Executive Office Building at the White House in Washington, DC, USA, 03 March 2021. EPA/Yuri Gripas / POOL

MILLIYET (Turcia), 19 aprilie 2021 - Biden a anunțat că SUA se retrage din Afganistan pe 11 septembrie. Dacă propoziția a părut verosimilă, ziariștii americani s-au aruncat pe ea.

De exemplu, Maureen Dowd, care scrie pentru New York Times încă din 1995, l-a crezut din tot sufletul pe Biden când a spus că va retrage militarii din Afganistan și a publicat un articol cu titlul "Până la urmă, Biden i-a dat deoparte pe generali". Îl ura pe Trump, a scris multe articole în ideea să fie ales Biden. Dar era un editorialist care reușea mereu să abordeze subiectele din toate unghiurile. Dacă îi citiți cel mai recent articol, o să aveți senzația că a venit luna septembrie și militarii americani au urcat în avion și au pornit cântând spre New York.

Aceeași atmosferă domină și Wall Street Journal. Toți editorialiștii ziarului - care a publicat 10 articole referitoare la această declarație - îl cred pe Biden. Doar senatorul republican Lindsay Graham și generalul în retragere Jack Keane, într-un articol publicat împreună, au susținut că retragerea din Afganistan ar fi o greșeală.

Și Fareed Zakaria de la Washington Post susține decizia de retragere a lui Biden; în plus, scrie că doar Biden poate lua această decizie dificilă și că o va pune în aplicare cu succes.

Și Obama a anunțat că va lua aceeași decizie, doar că nu a pus-o în practică. Și Trump a decis retragerea. A doua zi după anunț, secretarul Apărării, generalul în retragere James Mattis, a demisionat. Mattis a afirmat că președintele se implică foarte mult în politicile privind Afganistanul, Irakul și Siria și că insistă inutil în ceea ce privește retragerea militarilor. În locul lui /Mattis/ a fost numit Mark Esper, de la conducerea forțelor armate, iar Mattis a fost criticat pentru că s-a opus retragerii.

James Jeffrey, care pe atunci era emisarul special al SUA în Siria, a afirmat într-un discurs susținut înaintea alegerilor prezidențiale că "Toți s-au plictisit de deciziile de retragere ale lui Trump. Nu i-am spus niciodată unde și câți militari avem". Este mai mult ca sigur că nici Biden nu deține această informație exactă.

Dacă președintele nu știe câți militari au rămas în Afganistan, atunci cu siguranță nu știe nimeni.

Pe 24 aprilie, într-o zi de sâmbătă, la apelul comun al Turciei și al Qatarului, se vor reuni la Istanbul membrii Procesului de Pace în Afganistan, sub egida Națiunilor Unite. Timp de zece zile, vor discuta cum și când vor fi retrași acești militari. Poate ar fi trebuit să spunem că "urmau să discute", pentru că talibanii au anunțat că nu vor participa la conferință, chiar dacă vin la Istanbul, din cauză că SUA nu informează nici Națiunile Unite și nici guvernul afgan în legătură cu retragerea.

Declarația lui Biden că SUA își retrag forțele pe 11 septembrie de ce nu i-a bucurat pe talibanii care așteaptă de 20 de ani această retragere?

Pe vremea lui Obama, orice calendar al retragerii, genera o bucurie instantă în momentul în care apărea în presă. Poate că invazia Afganistanului nu a fost pentru a-i pedepsi pe talibani și Al Qaida, așa cum se susținea.

Autor Hakkı Öcal

 

Traducere: Florin Matei/fmatei/rlambru