Toată EUROPA schimbă ORA

Cetățenii UE dau ceasurile înainte cu o oră în noapta de sâmbătă spre duminică chiar dacă există o hotărâre a Parlamentului European în sens contrar

Toată EUROPA schimbă ORA

 

În dimineaţa de duminică, 25 martie, cetăţenii din Uniunea Europeană (UE) vor da ceasurile înainte cu o oră. Schimbarea este reglementată de legislaţia comunitară cu scopul de a profita la maximum de lumina zilei şi a economisi astfel energie.

Schimbarea se face în pofida faptului că aproape 400 de deputaţi ai Parlamentului European, dintre cei 549 prezenţi, au votat în februarie 2018 „pentru” renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an. Ora de iarnă ar rămâne, astfel, valabilă pentru tot cursul anului.  

Rezoluţia a fost inaintată în octombrie 2017 de 70 de deputaţi „cronofili”, din Suedia, Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda, Slovacia, Cehia, Franţa şi Belgia, unde mii de cetăţeni s-au opus acestei schimbări prevăzută în legislaţia europeană.

Efecte NOCIVE asupra sănătății

Mai multe organizaţii, precum Asociaţia împotriva dublei ore de vară (ACHED), au denunţat schimbările de oră şi efectele lor nocive asupra sănătăţii. ONG-urile consideră „discutabile” economiile la energie realizate prin schimbarea orei.

Parlamentul European (PE) a cerut Comisiei Europene (CE) o evaluare „în profunzime” a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte „dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene (UE)

Comisia Europeană are sarcina de a convinge toate cele 28 de state membre să aplice rezoluţia, caz în care ora de iarnă va fi aplicată tot anul.

Dar, vorba românească, mai este mult până departe și până una alta în noaptea de sâmbătă spre duminică, europenii vor dormi mai puţin cu o oră având în vedere că ceasurile vor fi date înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00, în cazul României.

SCHIMBĂM ORA din anii 70

Această schimbare de oră se produce de două ori pe an, în mod obişnuit în ultima duminică din martie şi ultima duminică din octombrie. Ea a început să se generalizeze din 1974, când s-a produs prima criză de petrol, iar unele ţări au decis să devanseze cu o oră ceasurile pentru a profita de lumină şi a economisi electricitate.

 

Comisia Europeană (CE) a decis să armonizeze data schimbării orei de vară, pe care iniţial fiecare ţară o decidea între martie şi aprilie, pentru a evita eventuale perturbări ale orarelor, precum cele ale trenurilor europene.

Începând de duminică, trei ţări europene, Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia, se vor plasa la diferenţă de o oră cu GMT, mai scrie Agerpres.