Toader a transmis mesajul duminică, pe contul său de Facebook. „Vrem să vedem considerentele respectivelor hotărâri. În măsura în care se va constata existenţa unei practici neunitare, în limitele competenţelor legale, vom declanşa procedura de promovare a unui recurs în interesul legii!", a transmis ministrul Justiţiei reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Anunţul vine în contextul deciziei luate de CEDO în luna aprilie şi în urma căreia România are la dispoziţie 6 luni pentru prezentarea unui calendar necesar aplicării măsurilor adecvate pentru rezolvarea problemelor care au dus la încălcarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Condiţiile de detenţie din penitenciare contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, conform unei decizii luată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

În aceste condiţii, CEDO a lăsat statului român dreptul de a stabili ce demersuri trebuie să facă pentru a rezolva problemele. Dacă autorităţile din România nu pot garanta fiecărui deţinut condiţii de detenţie conforme Articolului 3 din Convenţie, atunci trebuie redus numărul deţinuţilor din penitenciare.