Balcanii de Vest sunt parte inseparabilă a Europei, iar extinderea politică a UE este cel mai puternic instrument care poate garanta pacea, stabilitatea şi securitatea în regiune, consideră ministrul grec de Externe.
"Obiectivul nostru comun este o Europă paşnică, puternică, stabilă, prosperă şi unită, prin integrarea deplină a Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană. Viitorul Balcanilor de Vest nu poate fi decât în interiorul UE", este mesajul ferm şi unanim care trebuie transmis de Reuniunea la nivel înalt ce se desfăşoară astăzi la Salonic pe tema aderării Balcanilor de Vest la UE, a declarat ministrul grec de externe, Nikos Dendias, în cadrul discursului său de deschidere.
"Balcanii de Vest sunt parte inseparabilă a Europei, iar extinderea politică a UE este cel mai puternic instrument care poate garanta pacea, stabilitatea şi securitatea în regiune", a spus Dendias, precizând, în acelaşi timp, că, pe de o parte, ţările din Balcanii de Vest trebuie să implementeze reformele necesare, iar Uniunea Europeană trebuie să-şi respecte angajamentele şi să transmită mesaje pozitive celor care merită.
"Trebuie ca atât UE, cât şi Balcanii de Vest să privească spre viitor şi să examineze probleme precum statul de drept, drepturile omului, consolidarea instituţiilor democratice, dar şi promovarea dezvoltării economice şi sociale şi a competitivităţii", a precizat ministrul grec de externe, continuând: "Normal, toate acestea trebuie să fie însoţite de pilonii consacraţi ai extinderii, cum ar fi relaţiile de bună vecinătate, potrivit Dreptului Internaţional, şi colaborarea internaţională. Acest efort trebuie să reprezinte piatra de temelie a unei agende de mare anvergură şi să urmărească integrarea deplină a Balcanilor de Vest pe piaţa unică, crearea de locuri de muncă, îmbunătăţirea climatului investiţional şi de afaceri, promovarea statului de drept şi stoparea plecării creierelor din regiune".
"De la Salonic la Zagreb" este titlul reuniunii care se desfăşoară la iniţiativa Ministerului grec de Externe, cu trei luni înainte de Consiliul European care se va desfăşura la Zagreb în luna mai întrucât Croaţia deţine preşedinţia UE pentru primul semestru 2020.
La începutul discursului său, Dendias a răspuns la trei întrebări: "De ce aici, de ce acum şi de ce noi". Aici, pentru că Salonicul este un loc emblematic atât în ceea ce priveşte integrarea Balcanilor de Vest în UE, având în vedere că aici, la reuniunea la vârf din 2003, sub preşedinţia elenă, a fost aprobată istorica "Agendă de la Salonic" care a contribuit la configurarea relaţiilor UE-Balcanii de Vest aşa cum o cunoaştem astăzi. De asemenea, Salonicul este locul de răscruce între Est şi Vest, un nod istoric, geostrategic, politic, economic şi cultural, o verigă esenţială care leagă Balcanii de Vest cu trei continente. Acum, pentru că UE se confruntă cu provocări regionale şi globale, în timp ce, pe de altă parte, UE pierde unul dintre membrii săi, Marea Britanie, şi este mai important ca oricând să se menţină dinamismul extinderii politice. Noi, pentru că popoarele din regiune au un patrimoniu şi o istorie comune şi un viitor comun determinat de interesele şi provocările comune.
Dendias a cerut ţărilor din Balcanii de Vest să lase deoparte ambiguităţile cu privire la locul de care aparţin, semnalând că: "Orice slăbiciune în procesul de extindere va avea consecinţe directe mai ales pentru noi şi este important să fim uniţi". El a mai spus că trebuie ascultate punctele de vedere şi îngrijorările ţărilor din Balcanii de Vest.
Înaintea reuniunii, Nikos Dendias a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul adjunct de externe al Bosniei şi Herţegovinei, Josip Brkic. Ministrul de externe al Italiei şi-a anulat călătoria la Salonic din cauza evoluţiilor din ţara sa legate de coronavirus, Italia fiind reprezentată la reuniune de ambasadorul italian la Atena. La reuniune sunt reprezentate ţările din Balcani, Croaţia în calitate de preşedinte al Consiliului European, Comisia Europeană şi Serviciul pentru Politică Externă al UE.
Traducerea: Carolina Ciulu