Titlurile de stat și inflația te fac mai sărac și la pensia privată. Banii românilor din pilonul II, în scădere cu 7%

Sursa: Arhiva EVZ

Expunerea fondurilor care administrează Pilonul II de pensii pe titlurile de stat și inflația au dus la o scădere a sumelor acumulate de români.

Din cauza inflației și ca urmare a unei expuneri semnificative pe titluri de stat a portofoliilor fondurilor de pensii Pilon II, câteva milioane de salariați români înregistrează o pierdere medie de 7% pentru economiile lor private. Iar scăderea s-a înregistrat în prima jumătate a anului 2022.

Cifrele legate de pensiile private din Pilonul II

Așadar, în ciuda faptului că salariații au contribuit lunar la fondurile Pilon II, respectiv cu un total de 5,4 miliarde de lei în primele șase luni ale anului 2022, când își vor verifica în zilele următoare conturile vor constata că au pierderi, în luna iunie față de nivelul din ianuarie.

Mai exact, activele, adică portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II - cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucu­rești - au scăzut cu 1,7 miliarde de lei. Acest lucru înseamnă că, dacă sunt excluse intrările de bani, adică viramentele de 5,4 miliarde de lei, scăderea totală este de aproximativ șapte miliarde de lei.

Inflația îți „consumă” economiile

„Din păcate, structura actuală de portofoliu a fondurilor de pensii Pilon II va conduce la acest rezultat de fiecare dată când rata inflației crește sau rata inflației rămâne ridicată. Mai mult, structura actuală a portofoliului va face aproape imposibil ca randamentele fondurilor private de pensii Pilon II să fie superioare ratei inflației“, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

Cu alte cuvinte, românii care se pensionează acum și au contribuit și la Pilonul II încasează o pensie privată mai mică decât ar fi făcut-o în decembrie 2021. Totuși, deocamdată numărul acestora este scăzut raportat la numărul total de participanți. Dar miza miliardelor de euro este felul în care va arăta structura portofoliilor Pilonului II în viitor, mai ales în contextul în care o criză precum cea din prima jumătate a anului 2022, adusă de războiul din Ucraina, inflație și prețurile crescute la energie pot avea consecințe drastice, notează Ziarul Financiar.