În fiecare an, la Balc, în județul Bihor, are loc vânătoare organizată de omul de afaceri Ion Țiriac. Evenimentul se va desfășură în acest week-end, iar sute de mistreți sunt pregătiți pentru a fi sacrificați .

Pe aeroportul din Oradea au sosit, miercuri seara, creatorul de moda italian Stefano Ricci, printul Dimitrie Sturdza, fiind asteptati si Wolfgang Porsche, mostenitorul imperiului auto omonim, Klaus Mangold, fostul presedinte al grupului Daimler-Chrysler, sau Frantz Rauch, cel mai mare producator de sucuri din Europa.

 

Domeniul de la Balc are peste 1.000 de hectare şi, conform lui Ion Ţiriac, acolo sunt crescuţi mistreţi special pentru vănâtoarea de la fiecare sfârşit de an. Zeci de săteni sunt tocmiți pentru a ajuta la goana vânatului, fiecare dintre ei urmând să primească 50 de lei pe zi, plus o anumită cantitate de carne de mistreț. Organizatorii au solicitat şi prezenţa unei echipe de medici veterinari care să verifice carnea mistreţilor sacrificaţi.

La începutul acestui an, magnatul Ion Țiriac a dat în judecată statul român pentru a obţine, în continuare, dreptul de exploatare a domeniului de la Balc. Statul, prin Romsilva, consideră că termenul contractului de concesiune a expirat anul trecut şi pune noi condiţii pentru încheierea unei alte înţelegeri.

 

 

Adrian Năstase -primul vânător care a împușcat 23 de mistreți

 

Cel mai bogat român și invitații săi milionari sunt cazați la Balc, într-un complex vânătoresc care era frecventat chiar și de Ceaușescu. Afaceristul a ajuns să controleze 11.500 hectare de teren și o pădure în Bihor, deși în acte apar doar firme cu acționariat ascuns sau cunoscuți de-ai săi. Fostul tenisman Ion Țiriac, considerat cel mai bogat român din acest moment, conform Top 300 Capital, cu o avere de 1,5 miliarde de euro, deține prin intermediul unor offshore-uri și a unui angajat al cercetătorului său științific domeniul de la Balc, Bihor.

Ion Țiriac a preluat domeniul de la Balc pe 21 ianuarie 2002, printr-o concesiune controversată la acea vreme, primită de la guvernul condus de Adrian Năstase, prieten al fostul sportiv, care, în trecut, se număra printre invitații de la Balc. Perla domeniului din Bihor o reprezenta țarcul de vânătoare „Fagu Balc”, folosit des și de dictatorul Nicolae Ceaușescu atunci când se deplasa în vestul țării. Prima vânătoare de la Balc a avut loc în 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier , Adrian Năstase.

În urmă cu un deceniu a fost organizat primul „măcel” al mistreților de la Balc. Atunci, numărul animalelor sălbatice ucise s-a ridicat la 185. De-a lungul anilor, pe lista vânătorilor de lux care au tras după mistreții bihoreni de la Balc se mai află: Alfred Baumhauer – fabricantul celebrelor produse de lux Cartier, Wolfgang Bernhard – fost președinte al Consiliului de Administrație al Volkswagen, acum manager Daimler AG (Mercedes), Wolf Siegfried – președintele companiei de componente auto Magna Europa, Erich Hampel – CEO al Bank Austria Creditanstalt.