Autorităţile separatiste de la Tiraspol au blocat conturile Liceului cu predare în grafia latină Lucian Blaga din Tiraspol, ceea ce poate duce la sistarea activităţii acestuia. Ministerul Educaţiei de la Chişinău a convocat astăzi o şedinţă cu directorii celor opt instituţii de învăţământ din stânga Nistrului cu predare în grafia latină pentru a discuta situaţia creată.
Autorităţile separatiste au blocat conturile Liceului Teoretic Lucian Blaga din oraşul Tiraspol, fapt ce poate duce la blocarea activităţii acestei instituţii, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, citat de Agerpres.
În cadrul şedinţei de astăzi au fost abordate probleme ce ţin de activitatea acestor instituţii de învăţământ, precum presiunile la care sunt supuşi elevii, părinţii, cadrele didactice şi administraţia şcolilor, impedimentele create de către structurile de la Tiraspol în calea bunei desfăşurări a procesului educaţional.
Ministerul Educaţiei şi Biroul pentru reintegrare au subliniat că sunt inadmisibile exercitarea de presiuni asupra acestor instituţii de învăţământ şi obstrucţionarea de către reprezentanţii de la Tiraspol a procesului instructiv-educativ. Totodată, autorităţile de la Chişinău au reiterat că problemele stringente referitoare la aceste şcoli trebuie să fie puse în discuţie în cadrul formatelor existente de negocieri.
În 1994, autorităţile transnistrene le-au interzis instituţiilor de învăţământ să predea în grafia latină. Opt instituţii care nu s-au conformat au fost supuse mai multor presiuni - unora le-au fost confiscate sediile (activând şi în prezent în exil), altora li s-au impus taxe exorbitante pentru chirie. Numărul elevilor din aceste instituţii a scăzut de câteva ori în ultimii 20 de ani.
Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a condamnat Federaţia Rusă, la 19 octombrie 2012, pentru încălcarea dreptului la educaţie al unor cetăţeni din Transnistria (regiunea secesionistă din estul Republicii Moldova) care studiază în şcoli cu predare în grafia latină şi a obligat-o să achite daune morale şi materiale de peste un milion de euro, mai amintește Agerpres.
Instanţa a condamnat Federaţia Rusă deoarece a considerat că a contribuit la crearea regimului separatist în Transnistria, dar şi pentru că Moscova a contribuit la supravieţuirea regimului separatist acordându-i sprijin militar, economic şi financiar. Rusia încă nu a pus în aplicare această hotărâre.