Chiar dacă rețeta originală de tiramisu include mascarpone, se poate prepara și fără acest ingredient de bază. Şi chiar dacă are un gust diferit faţă de reţeta tradițională, este la fel de gustoasă şi cremoasă.
Această rețetă de tiramisu are un conținut redus de calorii și grăsimi. Pandișpanul se face cu făină de migdale și ovăz. Toate aceste ingrediente sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Iar în loc de ulei se folosește piure de mere.
De asemenea, experții atrag atenția asupra faptului că tiramisu cu mascarpone poate crește nivelul de colesterol rău din sânge, putând să provoace daune persoanelor cu probleme cardiovasculare. Așadar, în cazul în care aveți probleme cu inima sau sunteți predispuși la colesterol ridicat, această rețetă de tiramisu fără mascarpone este recomandată.
Ingredientele necesare pentru Tiramisu fără mascarpone şi fără făină
Pentru a prepara această rețetă total diferită de cea clasică, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
-1 cană = 250 ml -1 cană ovăz -1/2 cană zahăr din trestie sau xilitol -80 g piure de mere -1 ou -1/4 cană lapte de orice tip -1 linguriță praf de copt -1 linguriță extract de vanilie
Pentru cremă aveţi nevoie de următoarele ingrediente
-500 g iaurt grecesc -1 linguriță extract de vanilie -3 linguri miere (sau alt tip de îndulcitor) -1 cafea mică tare -cacao/carob (pentru pudrat).
Cum se prepară reţeta de tiramisu fără mascarpone
Într-un blender se amestecă migdalele și ovăzul până obții o făină fină. Adaugă peste făină restul de ingrediente uscate, apoi amestecă restul ingredientelor. Toarnă aluatul care rezultă într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt (aproximativ 20x20cm) și coace pandișpanul timp de 20 de minute la 180 °C până când se rumenește. După coacere, lasă-l să se răcească.
Între timp, amestecă într-un castron iaurtul grecesc cu 3 linguri de miere și extractul de vanilie. Gustă crema, iar dacă nu este suficient de dulce, adaugă încă o lingură de îndulcitor sau stevia.
Când s-a răcit, poți tăia pandișpanul în bucăți mai mici sau îl poți tăia în jumătate. Se așază o parte din pandișpan într-o tavă (aceeași de mai înainte sau mai mică), stropește-o cu cafea pregătită în prealabil și unge-o cu un strat de cremă. Repetă procesul până când ai folosit tot pandișpanul și toată crema. La final, pudrează tiramisu cu cacao dată prin strecurătoare.
Sursa: odoras.md.