În zilele noastre, cancerul este una dintre cele principalele cauze ale morții, estimându-se un număr de aproximativ 8,2 milioane de decese pe an. Prin urmare, depistarea din timp a boli duce la creșterea șanselor de supraviețuire.
Cu toate acestea, există anumite tipuri de cancer care nu îți dau semne că ceva nu ar fi în regulă în organismul tău. Apariția acestei boli este dată de înmulțirea necontrolată a anumitor celule din organismul tău, care formează în cele din urmă tumori.
Tipuri de cancer greu de depistat
Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de sân, de plămâni sau de prostată, iar primele nereguli din organism ar trebui să te trimită imediat la medic. Există însă mai multe tipuri de cancer care nu sunt la fel de ușor de depistat.
Cancerul pancreatic
Acesta este un tip de cancer ce este identificat de cele mai multe ori într-un stadiu avansat. Boala se poate dezvolta în urma înmulțirii necontrolate a două tipuri de celule prezente în pancreas, exocrine și endocrine. Cel mai frecvent cancer pancreatic este cel care se dezvoltă din celulele exocrine.
Pancreatic Cancer Action Network explică faptul că depistarea târzie se datorează faptului că simptomele cancerului pancreatic nu sunt evidente.
De asemenea, este dificil pentru medici să pună un diagnostic corect, fără multe examinări amănunțite, deoarece pancreasul este situat în spatele stomacului, într-o parte greu accesibilă a cavității abdominale.
Cancerul ovarian
Și acest tip de cancer reprezintă simptome doar în stadiu avansat. Este cancerul ginecologic cu cea mai mare rată de mortalitate, deoarece în momentul în care este detectat, acesta s-a răspândit deja în mai multe părți ale corpului, cum ar fi pelvisul sau abdomenul.
Printre simptomele întâlnite se numără: durere lombară, abdominală sau abdomino-pelvină; hemoragii vaginale anormale, în special după menopauză; apariția de scurgeri sau sângerări vaginale neobișnuite și neregulate; dispareunie (durere în timpul actului sexual); mărirea în dimensiuni a abdomenului și chiar palparea unei formațiuni tumorale la acest nivel și altele.
Cancerul de rinichi
Cancerul de rinichi se referă la cancerul care începe în celulele rinichilor. Nici în acest caz simptomele nu apar din stadii incipiente. De asemenea, ai nevoie de investigații amănunțite, având în vedere că în prezent nu există teste de rutină care să ajute la depistarea acestui tip de cancer.
Cancerul cerebral
Potrivit Dr. Mark R. Gilbert, există peste 130 de tipuri de tumori cerebrale. Deși există regiuni ale creierului în care leziunile sunt mai evidente, există situații în care tumora poate fi localizată într-o zonă în care cel mai vizibil simptom este reprezentat doar de probleme de memorie sau oboseală.
Sarcomul țesuturilor moi
Acest tip de cancer își are originea în oase și în țesuturile moi și se poate dezvolta în mușchi, tendoane, grăsime sau vase de sânge. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină a SUA explică faptul că, pentru a diagnostica acest tip de cancer, este necesară îndepărtarea unei părți din țesutul moale, potrivit doctorulzilei.ro.