Într-un clasament al Uniunii Europene, România se află pe ultimele locuri, la capitolul tinerilor care se angajează după ce termină studiile liceale sau universitare. În acest sens, este elocvent ce s-a întâmplat la sesiune de admitere din luna mai, la școlile de agenți de poliție din cadrul Ministerului de Interne.
Potrivit statisticilor oficiale, doar 69,6% dintre tinerii cu studii medii și superioare, se angajează după ce termină studiile. Motivele invocate sunt legate de salariile mici care sunt oferite de angajatori, dar și lipsa timpului liber.
În acest clasament european, doar Grecia și Italia înregistrează procente relativ egale, de 66% și respectiv 65,2%.
La nivel de Uniunea Europeană, media ponderată este de 82 la sută dintre tineri care se angajează după absolvirea unei forme de învățământ liceeal sau universitar.
Specialiștii mai susțin că țara noastră nu are o ofertă educațională adaptată la nevoile pieței, iar acest lucru duce la o criză de personal în anumite sectoare de activitate, și la un excedent, atunci când vine vorba de profesii de genul jurist sau economist, potrivit Antena3.
Școlile profesionale sunt soluția
În ultimii ani, tot mai multe școli profesionale din România au fost ”adoptate” de mari branduri din lumea industriei, care oferă burse și ulterior, locuri de muncă, pentru tinerii care se specializează în meseriile căutate, cum ar fi frezor, strungar sau prelucător prin așchiere, dar și mecanici auto, patiseri, brutari sau cofetari.
Pe perioada școlarizării acești tineri primesc burse în valoare de câteva sute de lei, lunar.
Criză la școlile Ministerului de Interne
Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, la admiterea la școlile de subofițeri din cadrul Ministerului de Interne, locurile nu a fost ocupate.
De exemplu, la Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina, județul Prahova, au fost scoase la concurs 1.340 de locuri pentru agenți de poliție, și s-au înscris doar 1.002 candidați
La final, pe listele de concurs, doar 791 de candidați au fost declarați promovați, procentul de promovare fiind de doar 59 la sută, unul foarte mic.
La cealaltă școală de agenți de poliție, cea de la Cluj Napoca lucrurile au stat la fel. Aici au fost scoase la concurs 300 de locuri, și s-au înscris 233 de tineri. După probele de examen, doar 204 candidați au fost declarați promovați, procentul de ocupare fiind de doar 68 la sută.