Tinerii moldoveni zgâlţâie comunismul la Chişinău

Tinerii moldoveni zgâlţâie comunismul la Chişinău

Zeci de mii de protestatari au luat ieri cu asalt sediile puterii, contestând rezultatele alegerilor parlamentare adjudecate de către comunişti.

„Să-ţi pierzi speranţa. Comuniştii asta şi vor! Dacă eşti în Moldova, ieşi în stradă şi protestează!” E mesajul unui tânăr, unul dintre sutele de mesaje care au împânzit internetul imediat după publicarea rezultatelor parţiale ale alegerilor din Republica Moldova. E doar unul dintre cei care n-au plecat încă din Moldova, crezând că stăpânirea comunistă nu mai apucă încă patru ani. Luni, tânărului nostru i s-a spus că s-a înşelat. Mai întâi, l-a încercat resemnarea. S-a hotărât să meargă să aprindă o lumânare la statuia lui Ştefan cel Mare, la îndemnul câtorva organizaţii.

Mesajul lor suna cam aşa: „Dacă nu ai votat pentru PCRM (n.r. - Partidul Comunist), ia o lumânare şi ieşi în stradă! Tinerii declară ziua de 6 aprilie zi de doliu naţional”. Pe 6 aprilie seara s-au aprins deci lumânări, apoi lumea s-a adunat în faţa Pre şedinţiei. Ieri au fost şi mai mulţi, şi uitaseră ce e resemnarea.

Până după-amiază, junele basarabean avea alături în jur de 30.000 de colegi de generaţie: o parte dintre ei pătrunseseră în sediul parlamentului, alţii distruseseră intrarea în clădirea preşedinţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre seară, se vehicula că guvernul şi opoziţia ar fi convenit ca voturile să fie renumărate manual, însă zvonul a fost dezminţit de preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. ÎN FORŢĂ Manifestanţii au intrat în sediul preşedinţiei şi al parlamentului

Manifestaţiile declanşate la Chişinău de opoziţia moldoveană în semn de protest faţă de rezultatele alegerilor legislative de duminică au luat ieri o turnură neaşteptată, după ce protestatarii au reuşit să pătrundă în sediul preşedinţiei şi al parlamentului. Sunt cele mai ample mişcări de protest din ultimii ani îndreptate împotriva conducerii comuniste de la Chişinău, acuzată de opoziţie că a fraudat alegerile de duminică. Acestea au fost câştigate de PCRM, care a obţinut 61 de mandate, suficiente pentru ca noul şef al statului să fie ales din rândurile comuniştilor. Forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, dar manifestanţii, în majoritate tineri, au rupt barajul poliţiei şi au intrat în cele două instituţii. Primul etaj al preşedinţiei moldovene a fost devastat de tinerii furioşi care scandau „Ole, ole, Voronin nu mai e!”, „Jos comunismul!” şi „Revoluţie!”. Unii au scos în stradă şi au incendiat articole de mobilier, relatează AFP.

Potrivit Deutsche Welle, tensiunea în rândul protestatarilor a crescut brusc după ce autorităţile au folosit cisterne cu dejecţii pentru a dispersa mulţimea. Ciocnirile dintre forţele de ordine şi cei aproximativ 30.000 de mani fes tanţi s-au soldat, potrivit unor surse medicale, cu peste 30 de răniţi în ambele tabere. Alte surse vorbesc despre peste 40 de răniţi şi chiar despre o femeie care ar fi murit asfixiată de fum în clădirea parlamentului.

Un zvon care circula în rândul tinerilor, strânşi pentru a denunţa ceea ce numesc fraudarea alegerilor parlamentare de duminică, menţiona o primă victimă a în cleştărilor stradale, informaţie dezminţită însă de medicii moldoveni care le acordă îngrijiri răniţilor. După ce au atacat succesiv sediul preşedinţiei şi al parlamentului, grupurile de tineri s-au îndreptat spre Piaţa Marii Adunări Naţionale şi spre sediul televiziunii publice.

Blocaj informaţional

Presa moldovenească a speculat că liderul comunist a fost transportat într-un loc sigur de către serviciile de securitate. Între timp, toate căile de comunicaţie spre capitala fostei republici sovietice au fost blocate de autorităţi pentru a împiedica accesul în oraş a noi grupuri de manifestanţi. Mai mult, cotidianul „Timpul” a acuzat autorităţile că au deconectat centrul capitalei de la reţeaua de internet, au blocat reţeaua de telefonie mobilă şi au întrerupt transmisia posturilor de televiziune. Până ieri la prânz, postul public de televiziune Moldova 1 nu transmisese nicio informaţie despre evenimentele din centrul capitalei.

Opoziţia vrea un nou scrutin

Opoziţia de la Chişinău a cerut ieri organizarea de noi alegeri parlamentare, imediat după ce manifestanţii au încheiat un armistiţiu cu forţele de ordine, scrie Reuters. „Cerem organizarea de noi alegeri. Şi le vom câştiga”, a declarat Serafim Urecheanu, liderul formaţiunii Moldova Noastră, unul dintre cele trei partide de opoziţie care au intrat în parlament după scrutinul de duminică.

„Nu vom sta nici o zi până (nu vor fi) alegeri anticipate”, a precizat, la rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. „Am sesizat organizaţiile internaţionale, cerându-le să nu recunoască rezultatele alegerilor”, a declarat Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, unul dintre liderii opoziţiei. „Manifestaţiile vor continua până când va fi fixată data unor noi alegeri”, a continuat el.

În faţa reacţiei virulente a populaţiei, guvernul moldovean s-a reunit ieri după-amiază într-o şe dinţă extraordinară, la care a participat şi preşedintele Voronin, a informat BASA-press, preluată de Mediafax. La scurt timp, Partidul Co muniştilor a denunţat ceea ce a numit o „tentativă de lovitură de stat”.

Un conflict între generaţii

Protestul de la Chişinău are la bază mai mult decât revendicări politice - este un conflict între generaţii. De o parte se află tinerii care nu vor ca alţi patru ani din viitorul lor să stea sub semnul comunismului, de cealaltă parte se află generaţiile mai vechi, acuzate că au votat cu gândul la trecut. Directorul „Jurnalului de Chişinău”, Val Butnaru, constata ieri, din mijlocul protestatarilor, că aproape toţi cei lângă care se afla erau tineri veniţi din toate colţurile Republicii Moldova. „E vorba mai mult decât de fraudarea alegerilor. Oamenii protestează şi faţă de felul în care, în aceşti ani, comuniştii au reuşit să reprime orice fel de libertate”, a explicat Butnaru.

Repetarea alegerilor, greu de realizat

Tensiunile s-au acumulat în opt ani, din cauza faptului că nu a existat niciun fel de dialog deschis de comunişti. „Supapele s-au deschis, nu se putea continua aşa. În special po pulaţia de la sat trăieşte într-o izolare informaţională”, consideră redactorul-şef al revistei „Contrafort”, analistul politic Vitalie Ciobanu. Un deznodământ era greu de prefigurat ieri, în nebunia dupăamiezei. „E foarte greu să vorbim despre repetarea alegerilor: se poate întâmpla asta numai prin aducerea unor dovezi clare. E o mare con fu zie: cele trei partide de opoziţie nu se vor potoli cu una, cu două”, adaugă Vitalie Ciobanu.

DISCURS

Voronin: „acte de vandalism”

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat, ieri, că este convins că organizatorii acestor „acte de vandalism” au ca scop vărsarea de sânge că acţiunile lor sunt bine organizate şi bine plătite, „privesc alte forţe” şi că se impune aplicarea unor măsuri. Liderul comunist a afirmat că scopul protestatarilor „se vede clar”, aceştia dorind „din partea autorităţilor vărsare de sânge”. Voronin a adăugat că totul „a fost plămădit din timp. El a mai susţinut că în aceeaşi perioadă se vorbea şi despre faptul că după alegeri urmează „ceva”. Liderul de la Chişinău a apreciat, în final, că nu există motive pentru revizuirea rezultatelor alegerilor legislative.

CITIŢI ŞI:

UE, Rusia şi România sunt îngrijorate

HORIA GHIBUŢIU: Jos comunismul, fraţilor!

ZI NEBUNĂ LA CHIŞINĂU

REVOLUŢIE LA CHIŞINĂU|VIDEO + FOTO

Expert rus: Protestul din Chişinău, făcut cu "mână românească"

Chişinăul se revoltă de ziua lui Ion Aldea Teodorovici! | VIDEO

HERA: Basarabenii fac rating. Cool!

CHIŞINĂU: Opoziţia reclamă fraudarea alegerilor

Comuniştii lui Voronin au câştigat legislativele

Unirea cu România inspiră visele europene ale Moldovei