Tinerii și-au stabilit prioritățile pentru generația lor în cadrul Caravanei CIVIT

Tinerii și-au stabilit prioritățile pentru generația lor în cadrul Caravanei CIVIT

Peste 350 de tineri și factori de decizie, au participat la începutul lunii aprilie la Caravana CIVIT, o premieră absolută pentru un astfel de proiect. Evenimentul a avut loc în opt orașe și au fost peste 16 ore de discuții.

În urma încheierii acestei caravane, care a ajuns în Botoșani, Buzău, Slobozia, București, Râmnicu Vâlcea, Deva, Sfântu Gheorghe și Baia Mare, urmează ca ideile tinerilor să ia formele unor rapoarte care apoi vor constitui baza planurilor de acțiune județene.

Tinerii participanți în cadrul acestei caravane, au discutat despre următoare aspecte: Ce ai vrea/ți-ai dori sa înveți și nu ai unde/cum? Ce te-ar face să rămâi în România? Ce te-ar face să pleci din România? Ce probleme întâmpini când vrei sa îți întemeiezi o familie? Ce fel de activitati/evenimente ai vrea sa se întâmple în comunitatea ta? Ce ai vrea organizezi în comunitatea ta și nu știi cum? Ce ai vrea/ți-ai dori să înveți și nu ai unde/cum?

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea ecosistemelor participative de tineret județene din România pe baza unor principii precum participarea deschisă a tinerilor și organizațiilor acestora, asigurarea principiului de co-management dintre sectorul public și de tineret, și ciclul consolidat de management al unor planuri strategice și operative ce vizează tinerii la nivel județean.

De asemenea, se dorește crearea și consolidarea unor cadre locale de consultare prin implicarea tinerilor organizați și neorganizați și factori de decizie la nivel local și județean în identificarea nevoilor și obiectivelor tinerilor pentru un an calendaristic pe care se bazează planuri de acțiune pentru tineret. Un alt obiectiv al acestei caravane este crearea și implementarea unui ciclu de management a unor Planuri de Acțiune Județene Locale pentru Tineret bazate pe unele nevoi reale ale tinerilor și sectorului de tineret, pe principiul co-managementului dintre sectorul public și neguvernamental de tineret și care încurajează asumarea unor sarcini mai consolidate din partea unor lideri locali ai tineretului județean, dar și crearea unei rețele naționale de județe pilot care derulează un proiect pilot de consolidare a unor mecanisme de colaborare și co-management a unor mecanisme de consultare și planuri de acțiune locale.

Inițiatorul CIVIT este Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură cu un focus special pe tineri și digitalizare. Grupul PONT este stabilit în Cluj-Napoca, Transilvania, România, Europa. Printre altele, organizația a coordonat și candidatura Clujului pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015 și este parte a Guvernanței Programului Capitala Tineretului din România la nivel național. Ministerul Tineretului și Sportului a susținut inițiativa încă de la momentul conceperii sale inițiale. Atât ministerul cât și Direcțiile Județene de Tineret și Sport din județele vizate, respectiv Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei au semnat fiecare câte o declarație de intenție de participare la acest proiect. Proiectul la nivel de cerere de finanțare a fost de asemenea susținut de Ministerul Tineretului și Sportului ca și parte interesată cheie și un beneficiar crucial al rezultatelor proiectului.