Timoşenko, în vizorul agenţilor lui Iuşcenko

Timoşenko, în vizorul agenţilor lui Iuşcenko

Lupta pentru putere de la Kiev dintre cei doi foşti aliaţi din timpul Revoluţiei Portocalii, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko, a continuat ieri printr-un raid al serviciilor de securitate (SBU), subordonate şefului statului, la sediul companiei energetice Naftogaz.

Agenţii SBU aveau ca obiectiv confiscarea contractelor încheiate cu gigantul rus Gazprom, relatează France Presse. Acordurile, aprobate de premierul Iulia Timoşenko, sunt contestate de preşedintele ucrainean, care o acuză pe şefa guvernului de la Kiev de încheierea unor înţelegeri „contrare interesului naţional”.

Serhii Davidenko, directorul departamentului juridic al Naftogaz, a precizat că mascaţii SBU, înarmaţi cu pistoale şi mitraliere, căutau şi „documentele originale ale contractului semnat la Moscova, în ianuarie, între Naftogaz şi Gazprom”. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al SBU a declarat că raidul face parte dintr-o „anchetă judiciară privind modul în care responsabilii Naftogaz au intrat în posesia a 6,3 miliarde de metri cubi de gaz” care ar fi trebuit doar să tranziteze ţara către clienţii europeni. Atât Naftogaz, cât şi Gazprom au avertizat că raidul ar putea periclita plata datoriilor către partea rusă, care trebuie făcută până pe 7 martie, putând duce la o nouă întrerupere a livrărilor de gaze naturale către Ucraina.

Misiunea de ieri este considerată un răspuns al taberei prezidenţiale la demiterea de marţi a şefului diplomaţiei ucrainene, Volodimir Ogrâzko, un fidel al preşedintelui Iuşcenko, şi la ameninţarea opoziţiei pro-ruse privind demiterea ministrului apărării, un alt apropiat al liderului ucrainean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot marţi, parlamentul de la Kiev a decis înjumătăţirea salariului premierului Iulia Timoşenko, la echivalentul a circa 1.900 de euro. Măsura, care va rămâne în vigoare cel puţin anul acesta şi care se aplică şi pentru salariile preşedintelui Viktor Iuşcenko şi ale miniştrilor şi deputaţilor, a fost motivată prin dificultăţile generate de actuala criză economică.