Timişoara, în lupta pentru statutul de Capitala Culturală Europeană în 2020
- Georgeta Petrovici
- 3 martie 2011, 21:19
Clubul Rotaract Timişoara începe, săptămâna aceasta, o serie de şase conferinţe menite să crească şansele oraşului de a se califica în cursa pentru statutul de Capitala Culturală Europeană în 2020.
Potrivit organizatorilor, conferinţele vor pune în discuţie situaţia actuală a unor domenii de interes major pentru Timişoara şi posibilele direcţii de urmat pentru realizarea schimbărilor necesare în aceste domenii. Astfel, proiectul are în vedere accelerarea procesului de dezvoltare durabilă a oraşului.
Prima conferinţă va avea loc sâmbătă, 5 martie, de la ora 10:00, în sala Timiş - Mureş de la Centrul Regional de Afaceri. Aceasta aduce în discuţie "sănătatea" oraşului Timişoara, au declarat organizatorii.
În acest sens, Emilian Popovici, epidemiolog şi cadru universitar al UMF, va vorbi despre iniţiativa OMS, reţeaua Healthy Cities, arătând care sunt criteriile pentru ca un oraş de talia Timişoarei să acceadă la aceasta.
OMS defineşte, din acest punct de vedere, un oraş sănătos ca fiind acela care "în mod continuu creează şi îmbunătăţeşte mediul fizic şi social şi dezvoltă acele resurse comunitare care permit cetăţenilor să se sprijine reciproc în îndeplinirea tuturor funcţiilor vieţii urbane şi să se dezvolte la maximul lor potenţial". În completare, Radu Radoslav, arhitect şi reprezentant teritorial al Registrului Urbaniştilor din România, va arăta în ce fel poate contribui un urbanism modern la crearea, menţinerea şi dezvoltarea unui mediu sănătos, cu acent pe problematica dezvoltării durabile.
Această iniţiativă comună poate constitui un element important în dezvoltarea durabilă a Timişoarei. "Posibila dobândire a statutului reprezintă, prin ea însăşi, un factor esenţial în conturarea dezvoltării oraşului în deceniul ce urmează. Unul dintre criteriile pentru selecţia Capitalei Culturale a Europei este acela de a putea demonstra că efectele pozitive pot fi fundamentul unor politici pe termen lung de regenerare urbană prin cultură. Prin intermediul principiilor pe care se bazează şi a activităţilor pe care le desfăşoară, Clubul Rotaract Timişoara este dedicat susţinerii proiectelor de dezvoltare durabilă şi a celor care promovează cultura şi îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea imaginii şi consolidarea brand-ului Timişoara", a declarat Ruxandra Ioana Tolomey, preşedintele Rotaract.