Secretarul de stat american Rex Tillerson a făcut presiuni, marți, asupra liderilor thailandezi pentru a acționa mai mult în ceea ce privește Coreea de Nord, în timpul vizitei celui mai înalt oficial al SUA în această țară, după lovitura de stat din 2014.
Prioritatea lui Tillerson a fost să ceară statelor din Sud-Estul Asiei să facă mai mult pentru a tăia resursele și finanțele pentru nord-coreeni.
SUA crede că firmele nord-coreene sunt active în Thailanda și încearcă să-i încurajeze pe thailandezi să le închidă, le-a spus Susan Thornton, asistentul secretului pentru Asia de Est și Pacific, jurnaliștilor la bordul avionului lui Tillerson, scrie Reuters.
Companiile folosesc Bangkok ca un punct central regional și își schimbă numele frecvent.
Înainte de a se întâlni cu Tillerson, premierul Prayuth Chan-ocha a declarat că Thailanda va susține rezoluția ONU privind noile sancțiuni aplicate Phenianului pentru testele sale cu rachetă. Dar nu a spus nimic despre o acțiune concretă.
SUA încurajează Thailanda să primească cât mai mulți refugiați din Coreea de Nord, a spus Thorton. Numărul nord-coreenilor care ajung ilegal în Thailanda a crescut mult în ultimele luni.
Politica thailandeză și drepturile omului au fost subiect de discuție, Statele Unite încercând să strângă relațiile cu cel mai vechi aliat al său din regiune, după ce acestea s-au răcit în urma loviturii de stat.
„Vrem ca Thailanda să devină o democrație puternică ce respectă și garantează drepturile omului și libertățile fundamnetale acasă și joacă un rol important în securitatea regională și prosperitate”, a spus un purtător de cuvânt al ambasadei americane.
Activiștii pentru drepturile omului sunt îngrijorați de restabilirea relațiilor normale cu Thailanda unde junta continuă să ia măsuri dure împotriva criticilor. „Ar fi o greșeală pentru Tillerson să nu condiționeze pozitiv relațiile diplomatice de îmbunătățirea protecției drepturilor omului”, a spus Matthew Smith din grupul Fortify Rights.
Junta militară a preluat controlul în țară în mai 2014 după luni de proteste stradale cu promisiunea de a restaura democrația, dar alegerile nu vor avea loc decât anul viitor și o nouă constituție va menține un cuvânt greu de spus pentru armată.
După loviutura militară, Thailanda s-a apropiat de Beijing și anul acesta a aprobat achiziții de mai mult de 500 de milioane de dolari: submarine, tancuri, elicoptere și construirea unei noi căi ferate.