Două dintre cele mai cunoscute platforme de socializare din lume fac obiectul unei anchete. Ambele sunt suspectate că ar fi încălcat Regulamentul serviciilor digitale.
TikTok și Meta sunt două dintre cele mai folosite platforme de socializare din lume. Ambele fac însă obiectul unei anchete derulate de Comisia Europeană. Proprietarii celor două structuri online sunt suspectați că ar fi încălcat o serie de reguli ce țin de serviciile digitale. CE a transmis deja o cerere oficială în acest sens.
TikTok și Meta, anchetate de CE
Recent, platforma X, fosta Twitter a fost vizată de o anchetă similară. În cazul respectiv, Elon Musk a fost tras la răspundere pentru informațiile legate de războiul dintre Israel și gruparea Hamas, care au fost difuzate prin intermediul aplicației lui.
De data aceasta, platformele Tik Tok și Meta fac obiectul anchetei.
Comisia Europeană a cerut deja informații cu privire la măsurile pe care cele două structuri le-au luat în ceea ce privește evaluarea riscurilor legate de conținutul ilegal. Mai exact, proprietarii acestora sunt responsabili de distribuirea conținutului legat de contextul războiului.
TikTok și Meta, acuzații de răspândire a discursului teroriștilor
Comisia Europeană blamează răspândirea discursurilor cu caracter terorist.
De asemenea și conținuturile care instigă sau redau violența sunt total interzise. Cu toate acestea, în ultimele zile, pe Tik Tok au fost distribuite numeroase filmulețe legate de războiul din Hamas. Inclusiv victime ale Hamas, dar și expunerea de arme au fost cuprinse în multe video-uri distribuite pe aceste platforme.
Până la ora actuală, Tik Tok și Meta ar fi trebuit să sporească măsurile de selectare materialelor care au un conținut sensibil. De asemenea, proprietarii celor două platforme au obligația de elimina și informațiile false distribuite de utilizatori.
Protecția minorilor, o altă problemă
Comisia Europeană îi suspectează pe proprietarii Tik Tok și de încălcarea altor reguli pentru serviciile digitale. Aceștia nu ar fi respectat dispozițiile legale referitoare la protecția minorilor care folosesc platforma de socializare.
Ambele platforme trebuie să pună datele solicitate de CE la dispoziție până pe 25 octombrie. În funcție de evaluarea acestora, oficialii Comisiei vor decide care va fi următorul pas al anchetei.