Directoarea CIA, Gina Haspel, blochează personal declasificarea și publicarea unor documente cheie ale dosarului „RussiaGate”, în speranța că Donald Trump va pierde alegerile.
Informația bombă a fost furnizată publicației The Federalist de către mai mulți oficiali americani. Aceștia afirmă că Haspel, care, pe vremea fostului director, John Brennan, a fost șefa antenei de spionaj la Londra, în 2014-2017, este îngrijorată că declasificarea și publicarea acestor documente, care detaliază ce a făcut CIA în timpul alegerilor din 2016 și al tranziției din 2017, ar putea pune în dificultate Agenția și ar putea-o implica pe Haspel însăși.
„Haspel și (directorul FBI Christopher) Wray doresc amândoi ca Trump să piardă, deoarece este singura șansă a amândurora de a-și păstra slujbele”, a declarat un important oficial din comunitatea de informații. „Mizează pe victoria lui Biden și pe faptul că acesta îi va păstra unde se află acum.”
The Federalist a relatat în premieră încă de săptămâna trecută că Haspel a devenit principalul obstacol în calea declasificării documentelor care demonstrează cum comunitatea de informații americană știa dinaintea alegerilor din 2016 că acuzațiile potrivit cărora Trump ar fi în complicitate cu Rusia sunt produse chiar de serviciile secrete ruse.
Directorul comunității de informații, John Ratcliffe, a prezentat săptămâna trecută o notă declasificată, care dezvăluie că serviciile secrete ruse erau la curent cu planul lui Hillary Trump de a-l mânji pe Donald Trump, pentru a deturna atenția de la scandalul e-mail-urilor.
În cadrul acestei operațiuni, Clinton l-a angajat pe fostul spion britanic Christopher Steele, aflat în legătură cu un oligarh rus, Oleg Deripaska, pentru a răspândi acuzații despre complicitatea Trump-Moscova.
Una dintre principalele surse de informații ale lui Steele a fost Igor Dancenko, suspectat de autoritățile americane că este agent rus, până la părăsirea de către acesta, în 2009, a Statelor Unite.
Angajarea fostului ofițer britanic MI6 de către Hillary Clinton și conducerea Partidului Democrat pentru a-l compromite pe Trump, a avut loc în timp ce Gina Haspel, actuala directoare a CIA, era șefa antenei de la Londra.
Este greu de crezut că, din această poziție, Haspel nu era la curent cu angajarea lui Steele și cu jocurile pe care le făcea Deripaska, unul dintre mogulii ruși care fac afaceri de anvergură la Londra.
„Este mult mai important pentru Haspel de a bloca orice complicație legată de ea personal și de Agenție decât să faciliteze un proces transparent”, a declarat un alt oficial din serviciile de informații pentru The Federalist.
„Ea speră pur și simplu ca alegerile să treacă pentru ca documentele să nu mai iasă la lumină.”
„Aceasta nu este o problemă de protecție a surselor, e o problemă de auto-protecție față de complicații”, a mai spus oficialul.
Persoanele citate au mai acuzat-o pe Haspel că a mințit în mai multe rânduri administrația de la Casa Albă în privința situației documentelor în curs de declasificare și publicare.
Oficialii au declarat că Haspel a furnizat în mod constant scuze fără fundament pentru incapacitatea sa de a prezenta anumite documente, mințind că nu le putea localiza sau că Agenția sa nu le deține, sau nu le poate divulga.
„Haspel l-a mințit în mai multe rânduri pe președinte privind stadiul documentelor ce trebuiau declasificate”, a declarat o sursă din comunitatea de informații. „Ea pretindea că nu știe unde se află, nici ce departament le deține tehnic, apoi descopeream că fuseseră la ea în tot acest timp și pur și simplu nu dorea să fie scoase la lumină.”
„Frustrarea față de Haspel a atins niveluri nucleare”, a declarat un responsabil, notând că administrația Casei Albe și înalții responsabili din comunitatea de informații americană au rămas surprinși de ferocitatea refuzului lui Haspel de a face publice documentele.