Republica Moldova. Fumatul ucide peste opt milioane de persoane în fiecare an, inclusiv circa 1,3 milioane de nefumători expuşi la fumatul pasiv, arată datele publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În Republica Moldova, statisticele arată că, din aproximativ 6.000 de persoane, 15% mor în fiecare an din cauza consumului de tutun. Statisticile mai arată că, în 2019, de exemplu, peste 16% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani consumau produse de tutun, inclusiv produse de tutun încălzit, iar circa 13% foloseau țigări electronice.
Zonele în care va fi interzis fumatul
Înacest context, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat un nou proiect care impune restricții în ceea ce privește fumatul în spațiile publice.Astfel, proiectul, care se află pe agenda Guvernului, prevede că fumatul va fi interzis pe teritoriul parcurilor de distracții, în zonele cu statut de zonă de odihnă și agrement atribuit de autoritățile publice locale, în parcurile acvatice, dar și în preajma piscinelor. Ministrul Sănătății a precizat că restricțiile se aplică pentru toate tipurile de țigări, întrucât țigările cu tutun încălzit sunt la fel de nocive ca și țigările obișnuite.
„Sunt modificări la legea cu privire la controlul tutunului. Am avut consultări publice și cu societatea, și cu business-ul. Toate avizele, de la toate ministerele implicate sunt pozitive. Proiectul de lege este în Cancelaria Guvernului, este pe agenda Guvernului. Noi am propus acolo un control asupra spațiului public comun, asta înseamnă terase, spațiile deschise, stații de așteptare”, a declarat Ala Nemerenco la JurnalTV.
Țigările care vor fi interzise din 2026
Ministrul Sănătății a mai precizat că, prin lege, va fi introdus un semn unic de interzicere a fumatului. Totodată, Ala Nemerenco a a anunțat că, din 2026, va fi interzisă comercializarea țigărilor cu arome.
„Avem o datorie față de generațiile viitoare să inducem un comportament social corect. Cei care fumează trebuie doar să facă câțiva pași într-o parte. Vom avea semne peste tot. Dacă până acum semnul interzis era doar pe țigareta din care ieșea fum, acum ne propunem să avem toate tipurile de țigarete sub semnul interzis în spațiile publice”, a mai spus Ala Nemerenco.