Conform unor noi cercetări, țigările electronice (vaping) cresc substanțial riscul de apariție a insuficienței cardiace. Numărul tinerilor care folosesc țigări electronice s-a triplat în ultimii ani.
Țigările electronice și pericolul pentru sănătate
Conform unui studiu de patru ani, cei care folosesc țigări electronice sunt mai predispuși în a dezvolta insuficiență cardiacă. Experții au declarat că acest lucru este deosebit de îngrijorător. Numărul de tineri care adoptă acest obicei dăunător este într-o creștere alarmantă.
Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima devine prea rigidă sau prea slabă pentru a pompa sângele atât de eficient pe cât ar trebui.
Mai mult de un milion de adulți din Marea Britanie și aproximativ 6,5 milioane din SUA suferă de aceste probleme.
Cercetătorii au urmărit 175.000 de adulți din SUA și au descoperit că cei care folosesc țigări electronice au cu 19% mai multe șanse de a dezvolta insuficiență cardiacă, potrivit Daily Mail.
Alți factori pot contribui la apariția problemelor de sănătate
Riscul crescut a fost constatat după identificarea altor factori care pot cauza această afecțiune. Aceștia erau de obicei faptul că participanții erau fumători de tutun sau obezi.
Dr. Yakubu Bene-Alhasan, autorul principal al noului studiu, de la MedStar Health din Baltimore, a declarat:
„Din ce în ce mai multe studii leagă țigările electronice de efecte nocive și constată că s-ar putea să nu fie atât de sigure pe cât se credea anterior. Diferența pe care am văzut-o a fost substanțială.
Merită să luați în considerare consecințele asupra sănătății dumneavoastră, în special în ceea ce privește sănătatea inimii.
Cred că această cercetare este mult așteptată, mai ales având în vedere cât de mult au câștigat teren țigările electronice”, a spus cercetătorul.
Riscul utilizării de țigări electronice
Descoperirile sunt prezentate în cadrul conferinței științifice anuale a Colegiului American de Cardiologie:
„Cu mai multe cercetări, vom descoperi mult mai multe despre potențialele consecințe asupra sănătății și vom îmbunătăți informațiile oferite publicului”, a mai adăugat acesta.
La studiu au participat 175.667 de adulți din SUA, cu o vârstă medie de 52 de ani.
Aproximativ 3.242 dintre aceștia au dezvoltat insuficiență cardiacă pe parcursul perioadei de urmărire de patru ani.
Utilizarea țigărilor electronice a fost asociată cu o creștere semnificativă din punct de vedere statistic a riscului celui mai frecvent tip de insuficiență cardiacă. În acest tip de afecțiune, mușchiul cardiac devine rigid și nu se umple corespunzător cu sânge între contracții.
Constatările fac parte din dovezile tot mai numeroase privind efectele nocive pe termen lung cauzate de țigări electronice
Deși, în general, sunt considerate mai puțin dăunătoare decât fumatul de către oficialii din domeniul sănătății, cercetări anterioare au constatat că țigările electronice provoacă aceleași creșteri ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac observate după ce se fumează tutun.
Un studiu realizat luna trecută a constatat că acestea provoacă modificări celulare. Aceste modificări sunt similare celor observate în urma fumatului, care riscă să devină canceroase.
Cifrele arată că unul din cinci copii a încercat să fumeze în ciuda faptului că este ilegal pentru cei sub 18 ani. Numărul copiilor care folosesc țigări electronice s-a triplat în ultimii trei ani.