Evenimentul Zilei > Actualitate > Ticurile antrenorilor: Dorinel scuipă, Cârţu stă „pe vine”
Ticurile antrenorilor: Dorinel scuipă, Cârţu stă „pe vine”

Ticurile antrenorilor: Dorinel scuipă, Cârţu stă „pe vine”

EVZ vă prezintă modul în care obişnuiesc să se manifeste în timpul partidelor unii tehnicieni din Liga I.

Se spune că una dintre cele mai stresante meserii din lume este aceea de antrenor al unei echipe de fotbal. Asta deoarece, la înfrângerile suferite de formaţiile pe care le pregătesc, tehnicienii sunt consideraţi, aproape întodeauna, principalii vinovaţi şi, în multe cazuri (mai ales în Liga I), plătesc cu postul pentru eşec.

Cum soarta lor atârnă de rezultatul înregistrat pe tabelă după ultimul fluier al arbitrului, antrenorii trăiesc la intensitate maximă cele 90 de minute ale partidei. Unii dintre ei au puterea de a-şi stăpâni emoţiile sau nervii, dar alţii dau frâu liber la tot felul de gesturi sau de ticuri, spre amuzamentul privitorilor. De asemenea, mulţi tehnicieni au tot felul de superstiţii, pe care le respectă cu sfinţenie.

"Neamţul" atipic şi poziţia consacrată a lui Cârţu

Dorinel Munteanu (43 de ani), antrenorul care a condus echipa Oţelul Galaţi la câştigarea primului titlu din istorie, este "campion" şi la ticuri. "Neamţul" a devenit celebru prin faptul că, în timpul meciurilor, scuipă aproape în permanenţă! Sau atunci când nu face asta, mestecă o gumă şi face balonaşe!

Sorin Cârţu (55 de ani) este renumit pentru obiceiul său de a de a urmări meciurile stând "pe vine", la marginea terenului. Tehnicianul n-a renunţat la poziţia consacrată nici măcar la partidele din Liga Campionilor disputate de CFR Cluj în toamna anului trecut. Chiar dacă a acceptat să-şi schimbe obişnuitul trening cu costumul, pentru a fi în ton cu ceilalţi antrenori din Ligă, Cârţu s-a "ciucit" în faţa băncii fără aşi face griji că-şi strică dunga de la pantaloni.

EMERIC IENEI

Nu-şi lăsa soţia să vină pe stadion

Emeric Ienei (74 de ani) este recunoscut drept un domn atât pe banca tehnică, dar şi prin comportamentul din afara terenului. "Nea Imi" nu a ieşit niciodată în evidenţă prin reacţii nervoase sau prin anumite ticuri. Totuşi, antrenorul cu care Steaua a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni avea şi el superstiţii în perioada în care activa ca "principal". Una dintre acestea consta în faptul că nu-şi lăsa niciodată soţia să vină pe stadion la meciurile echipei pe care o antrena.

Chiar şi la Sevilla, în finala câştigată de stelişti cu FC Barcelona, doamna Ienei a urmărit partida la televizor, în camera de la hotel. De asemenea, înaintea jocurilor, "nea Imi" obişnuia să adune pietricele şi să arunce cu ele într-o anumită ţintă. Dacă lovitura era reuşită, tehnicianul era convins că va câştiga partida!

FLORIN HALAGIAN


"Armeanul" şi şepcuţa cu noroc

Dincolo de performanţele pe care le-a obţinut în cariera de antrenor, Florin Halagian (72 de ani) este celebru şi prin prisma şepcuţei cu "Chicago Bulls", la care nu renunţă niciodată. "Armeanul" susţine că respectiva şapcă îi poartă noroc şi, în perioada în care a fost "principal", nu s-a prezentat la niciun meci fără acest accesoriu.

Totuşi, actuala şapcă a lui Florin Halagian nu este cea din anii ’90, pe care o cunoşteau toţi microbiştii. "Am una nouă, cumpărată din Spania. Pe cea autentică nu mă mai lasă nevastă- mea s-o iau, că e prea ponosită", a povestit tehnicianul.

MIHAI STOICHIŢĂ

"Bate cuba" şi pupă jucătorii

Mihai Stoichiţă (57 de ani), în prezent fără angajament, a rămas şi el în memoria fanilor prin câteva gesturi specifice. Înaintea de startul fiecărei partide, dar şi după pauză, tehnicianul iese primul de la vestiare, îşi aşteaptă jucătorii în gura tunelului şi bate palma cu fiecare.

Un alt obicei al lui Stoichiţă este acela de a-şi săruta jucătorii pe obraz, în momentul în care îi înlocuieşte. În timpul meciurilor, Mihai Stoichiţă obişnuieşte de a sta pe marginea gazonului şi de a le arăta tot timpul cu degetul jucătorilor locul în care ar trebui să stea în teren.

Evită, de regulă, să-şi certe jucătorii în public, dar cei care se află în preajma lui pot auzi "urările de bine" pe care Mihai Stoichiţă le face printre dinţi celor care îl nemulţumesc. Tehnicianul este destul de sensibil la apostrofările fanilor şi se contrează cu ei şi în timpul jocurilor.

METEAHNĂ

Viorel Hizo se apleacă, duce mâinile la spate şi strigă din răsputeri la jucătorii care îl nemulţumesc

Viorel Hizo (64 de ani) este decanul de vârstă al antrenorilor din Liga I. Cu toate acestea, "principalul" echipei FC Vaslui nu se gândeşte nicio clipă la pensionare. Dimpotrivă, "Dulăul" susţine că ţine pasul cu tot ceea ce se cere în fotbalul actual şi ia foc în momentul în care cineva îl cataloghează ca fiind "depăşit".

Totuşi, chiar dacă se foloseşte de laptop pentru stocarea datelor despre jucători, pentru a studia cele mai noi metode de antrenament sau pentru a sta pe Messenger, Viorel Hizo n-a putut renunţa în ruptul capului la un gest caracteristic, care îi amuză copios pe microbişti.

Atunci când este nemulţumit de felul în care joacă un elev de-al său, tehnicianul vine val-vârtej la marginea terenului, se apleacă, duce mâinile la spate şi strigă din răsputeri la vinovat. "Dulăul" se poate lăuda că are corzile vocale foarte bune, în condiţiile în care, de multe ori, vocea sa reuşeşte să acopere chiar şi scandările suporterilor din tribune.

MARIUS LĂCĂTUŞ

Are tot timpul grijă de moţul din faţă

În timpul partidelor de fotbal, Marius Lăcătuş (47 de ani, actualmente fără echipă) nu prea a fost auzit de către cei din preajmă dând indicaţii tactice elevilor săi. Nu e exclus însă ca acestea să fie transmise printr-un mesaj cifrat, ca să nu fie înţelese de către adversari. Asta pentru că Lăcătuş este văzut mai tot timpul la marginea terenului agitând două degete către jucători.

În ciuda tensiunii meciului, "Fiara" nu uită să se îngrijească şi de aspectul fizic. E drept că tehnicianul apărea îmbrăcat în trening, costumul fiind purtat doar la ocazii speciale, asta însemnând meciurile din cupele europene. În schimb, Marius Lăcătuş este întotdeauna atent să nu-şi strice freza. Antrenorul a fost surprins de multe ori de camerele de filmat în timp ce stă pe bancă şi bagă mâna în părul de pe frunte.

FLORIN MARIN

Îşi face de lucru cu verigheta

Florin Marin (58 de ani), unul dintre colaboratorii selecţionerului Victor Piţurcă la naţionala României, are obiceiul ca, în timpul partidelor, să privească în pământ şi să-şi învârtă verigheta de pe deget. Pe la "colţuri", se vorbeşte că, în urmă cu mai mulţi ani, când antrena Universitatea Craiova, "Flocea" a fost protagonistul unui episod amuzant.

La un meci, tehnicianul îşi vedea de ticul lui având capul în pământ, dar auzind rumoare în tribune, l-a întrebat pe "secund" ce s-a întâmplat. "A ratat Bărcăuan", a venit răspunsul. Atunci, "Flocea" a sărit ca ars şi a strigat: "Bărcăuanee, dă bă gol!".

ANGHEL IORDĂNESCU

Se închină şi sărută iconiţele

Pe lângă antrenamente, fostul selecţioner Anghel Iordănescu (61 de ani, în prezent senator) se baza foarte mult pe ajutorul Divinităţii pentru a câştiga meciurile. Au rămas celebre şi acum imaginile TV care l-au surprins pe Iordănescu închinându-se şi sărutând o mulţime de iconiţe, pe care le scotea din toate buzunarele sacoului. Ca urmare a faptului că este o persoană extrem de religioasă, fostul selecţioner şi-a atras porecla de "Tata Puiu".

O altă superstiţie a lui Anghel Iordănescu din perioada în care antrena era aceea de a nu accepta sub nicio formă femeile în avionul sau în autocarul care îi transporta pe jucători. Actualul senator era convins că reprezentantele sexului frumos aduc ghinion echipei. De asemenea, Iordănescu lua foc dacă maşina în care se afla ar fi mers în marşarier.