Autoritățile române au decis ca valoarea tichetelor de masă să nu fie majorată în următoarele luni. Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, valoarea maximă a acestor tichete va rămâne de 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023.
Vineri, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 1.263/654/2023 al ministrului Finanțelor și al ministrului Muncii care prevede că valoarea maximă a unui tichet de masă va rămâne la valoarea de 30 de lei. Aceasta va fi neschimbată cel puțin până în luna septembrie a acestui an.
Ordinul semnat de ministrul Finanțelor și ministrul Muncii vizează primul semestru al acestui an, însă el va fi valabil în perioada aprilie - septembrie. Majorarea valorii tichetelor de masă ar putea avea loc în semestrul al II-lea, începând cu octombrie 2023.
Tichetele de masă au fost majorate, ultima dată, în urmă cu aproximativ un an. Autoritățile au decis în iulie 2022 că valoarea acestor tichete să fie mărită de la 20,17 lei la 30 de lei.
Ordinul semnat de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor și de Marius Budăi, ministrul Muncii prevede că „valoarea nominală stabilită se aplică și în primele luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023”.
Maximul prevăzut de lege în acest moment este de 30 de lei, însă angajatorii pot oferi tichete de masă cu valori mai mici decât cea prevăzută de autorități.
Ce trebuie să știe românii despre tichetele de masă
Nu toți angajații din România primesc tichete de masă, acestea fiind o opțiune și nu o obligație. Angajatorii sunt cei care decid dacă oferă astfel de beneficii. De asemenea, ei pot decide să ofere tichete de masă doar unor angajați.
Potrivit legii aflate în vigoare, angajatorul poate stabili criterii de selecție pentru salariații care pot primi tichete de masă. Toate aceste condiții trebuie să fie specificate în contractul de muncă sau în regulamentul interior al firmei.
Românii care primesc tichete de masă sau orice alt voucher valoric trebuie să știe că din 2023 acestea vor fi emise exclusiv în format electronic. La fel ca și cele printate, și cele electronice au o perioadă de valabilitate, iar sumele care nu sunt cheltuite până la data respectivă sunt retrase.