Tichete de masă cu valoare mai mare, de la 1 ianuarie

Tichete de masă cu valoare mai mare, de la 1 ianuarie Valoarea tichetelor pentru persoanele care donează sânge a crescut de patru ori. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul a decis creșterea inițială a tichetelor de masă de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023. Ulterior, de la 1 ianuarie 2024, această valoare va crește la 40 de lei.

Prețul alimentelor și al utilităților a crescut semnificativ în ultimii ani. Această nouă majorare își propune să vină în ajutorul românilor, care se pot bucura de mai mulți bani pe cardul de tichete de masă.

Un angajat care lucrează 22 zile va beneficia de 880 de lei în tichete de masă

Executivul a decis majorarea în două etape a valorii bonurilor de masă:

„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării prețurilor la energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deși prețul alimentelor cât și al utilităților au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024”, a anunțat Guvernul.

Valoarea nouă pentru tichete de masă începând cu 1 ianuarie 2024

Aceste bonuri își pierd valabilitatea dacă nu sunt utilizate în timp util

Beneficiarii bonurilor de masă trebuie să știe că, dacă tichetele nu sunt cheltuite în perioada de valabilitate, sumele primite pe card sunt retrase de emitent, iar beneficiarul le pierde:

”Prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 de lei/tichet/zi, se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, au mai anunțat reprezentanții Ministerului Muncii.

Firmele pot acorda angajaților tichete de masă în limita numărului zilelor lucrate.

Ce trebuie să fie menționat pe tichete pentru a ne asigura că sunt valabile?

Așa cum stabilește Legea 165/2018, biletele de valoare se emit exclusiv pe suport electronic. Totodată, tichetele de masă sunt valabile numai dacă au înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod următoarele mențiuni:

  1. numele și adresa emitentului;
  2. perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă;
  3. interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice;
  4. numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă.

Avantajul tichetelor de masă este că nu sunt taxate cu contribuțiile sociale. Pentru angajator, tichetele sunt deductibile din impozitul pe profit.

Guvernanții iau în calcul să ceară contribuții de sănătate (CASS) de 10% și din bonurile de masă, pe lângă impozit pe venit de 10%, care se aplică și în prezent.