TI: Guvernul Ungariei a apelat la dreptul său de veto garantat prin tratatele UE

Atunci când a blocat prin veto pachetul legislativ bugetar european, Guvernul Ungariei a acţionat în conformitate cu poziţia exprimată în cadrul Summit-ului UE din iulie 2020, exercitându-şi dreptul de veto garantat prin tratatele UE, se arată în declaraţia premierului ungar, Viktor Orbán, remisă miercuri agenţiei ungare de presă MTI.

Potrivit lui Viktor Orbán, astăzi, la Bruxelles, o ţară este considerată a fi un stat de drept numai dacă permite migranţilor să intre pe teritoriul său. “Cei care îşi protejează graniţele şi ţara nu mai pot fi priviţi la Bruxelles ca fiind state de drept şi, odată adoptată actuala propunere, nu ar mai exista niciun obstacol în privinţa condiţionării acordării fondurilor europene statelor membre de sprijinirea migraţiei, iar ţările care se opun acesteia vor putea fi şantajate din acest motiv”, a explicat prim-ministrul Ungariei.

Oficialul ungar a precizat totodată că în timpul dezbaterii Ungaria a acţionat în conformitate cu principiile cooperării loiale, predictibilităţii şi transparenţei, şi a arătat mereu disponibilitate pentru compromis, iar asta în pofida faptului că nu a considerat niciodată că este în regulă să iei împrumuturi în comun pentru a face faţă crizei economice.

În declaraţia sa, premierul Ungariei a spus: “compromisul la care s-a ajuns în iulie 2020 a fost acceptat doar pentru că suntem dedicaţi solidarităţii europene şi sprijinim acordarea, cât mai devreme posibil, a unor fonduri acelor state membre care au nevoie de ajutor financiar”.

Viktor Orbán a subliniat că Ungaria crede în statul de drept. Şeful Guvernului de la Budapesta a adăugat că liderii actualului partid de guvernare sunt cei care au luptat pentru ca Ungaria să fie un stat de drept şi nu o dictatură comunistă. În timpul dezbaterilor din ultimii ani privind migraţia, trimiterea la statul de drept a devenit un instrument politic şi ideologic, în loc să fie unul legal.

În absenţa unor criterii obiective şi fără posibilitatea unei căi legale de atac, nicio procedură de sancţionare a unui stat membru nu se poate baza pe acest lucru, a explicat Orbán. “În opinia noastră, crearea unei legături între problemele financiare şi economice, respectiv dezbaterile politice, ar fi o greşeală foarte mare şi ar submina unitatea Europei. Introducerea oricărui mecanism nou de sancţionare a statelor membre este posibilă numai prin modificarea unanimă a tratatelor”, consideră premierul Ungariei.

 

*Discursul public de la Bruxelles despre demolarea statului de drept este înşelător şi fals (Judit Varga)

 

Potrivit ministrului ungar al justiţiei, Judit Varga, în urma interviului pe care l-a acordat marţi pentru emisiunea BBC HARDTalk, mulţi dintre europeni şi-au dat seama de faptul că discursul public de la Bruxelles despre demolarea statului de drept este înşelător şi fals. Judit Varga a distribuit pe pagina sa de Facebook interviul acordat BBC, şi a scris: "îmi pare rău că nici în cadrul, probabil, celei mai cunoscute şi mai vizionate emisiuni de politică din Europa, în cele 24 de minute nu am reuşit să atingem decât subiectul acuzaţiilor obişnuite: CEU, legea ONG-urilor, portalul index.hu, dispariţia libertăţii presei, democraţia bolnavă etc.". Ministrul a adăugat că în cadrul interviului s-a confirmat repede că dezinformarea coordonată care are loc în presa occidentală şi care a fost construită cu ajutorul opoziţiei ungare împotriva Ungariei este demontată cu uşurinţă atunci când cineva răspunde acuzaţiilor cu nişte argumente juridice şi “cu fapte clare”. “Indiferent de cât de tare se strigă, indiferent de câte ori se repetă că Ungaria şi Polonia au blocat acordul istoric, realitatea este de fapt că responsabilitatea morală este a celor care doresc să rescrie – din motive ideologice şi trecând peste tratatele uniunii – acordul unanim din iulie al preşedinţilor de stat şi al şefilor de guvern din cele 27 de state membre ale UE”, a subliniat Judit Varga, adăugând că ar trebui să fie clar pentru toată lumea că Ungaria nu poate fi şantajată. Oficialul ungar a transmis de asemenea că, în cazul în care se va reveni la acordul anterior unanim acceptat sau dacă pe masă va fi depus un text care să fie în conformitate cu tratatele UE şi care să nu conţină vreun şantaj ideologic, Ungaria va fi prima ţară care îl va accepta.

“Până atunci vom face tot posibilul pentru ca vocea Ungariei şi a poporului maghiar să fie din ce în ce mai puternică în întreaga Europă, deoarece credem că bătrânul continent nu a avut niciodată nevoie mai mare ca astăzi de această voce clară, cinstită”, a scris Judit Varga.

Traducere: Ladislau Endrefy