Evenimentul Zilei > International > Theresa May: Discurs INCENDIAR de „Hard Brexit” – „Vrem o RUPTURĂ clară și TOTALĂ”
Theresa May: Discurs INCENDIAR de „Hard Brexit” – „Vrem o RUPTURĂ clară și TOTALĂ”

Theresa May: Discurs INCENDIAR de „Hard Brexit” – „Vrem o RUPTURĂ clară și TOTALĂ”

Premierul britanic Theresa Mary și-a prezentat propunerea planului de Brexit. Este așa cum anticipaseră specialiștii: „o ruptură clară și totală”.

Premierul May a confirmat că Brexitul va fi unul „hard”. Cu ocazia prezentării strategiei sale de ieșire din UE, May a anunțat declanșarea unei proceduri de divorț până la sfârșitul lui martie, ca un preludiu pentru doi ani de negocieri.

Brexitul va însemna ieșirea Marii Britanii din piața unică, a confirmat Theresa May. „Ceea ce propun nu poate fi o apartenență la piața unică”, ceea ce ce-ar împiedica să negociem „propriile noastre acorduri economice”, a spus ea la Londra.

Este limpede: guvernul britanic vrea un acord vamal între Marea Britanie și UE. Acest acord va fi realizar fie prin ajungerea la un acord total nou, fie prin integrarea de elemente din acordurile deja existente.

„Nu vreau ca Regatul Unit să fie membru al politicii comerciale comune (a UE – n.r.) și nu vreau să fim legați prin tarife externe comune, ar fi elemente de uniune vamală care ne-ar împiedica să încheiem propriile noastre acorduri comerciale cu alte țări. Însă vreau să avem un acord vama cu UE.”

Pentru premierul britanic, o rămânere în piața comună cu 500 de milioane de consumatori ar fi incompatibilă cu prioritatea nr. 1 a Londrei: ținerea sub control a imigrației europene.

„Marea Britanie este o țară deschisă și tolerantă, însă mesajul poporului este clar: Brexitul trebuie să permită controlarea numărului de europeni care intră în Regatul Unit.”

Liderul din Downing Street nr. 10 dorește ca procesul ieșirii din UE să se facă „în etape”, pentru „ a încerca să evităm o schimbare prea brutală”.

Theresa May s-a angajat ca rezultatul negocierilor cu UE să fie supus dezbaterii Parlamentului britanic. Acesta va avea cuvântul decisiv. Acest anunț a făcut imediat să crească lira sterlină.