Evenimentul Zilei > International > Theresa May: „Vrem o ruptură clară și totală de UE”
Theresa May: „Vrem o ruptură clară și totală de UE”

Theresa May: „Vrem o ruptură clară și totală de UE”

Premierul May a confirmat că Brexitul va fi unul „hard”. Cu ocazia prezentării strategiei sale de ieșire din UE, ea a anunțat declanșarea unei „proceduri de divorț” până la sfârșitul lui martie, ca un preludiu pentru negocierile ce vor dura doi ani.

 Brexitul va însemna ieșirea Marii Britanii din piața unică, a confirmat Theresa May (foto): „Ceea ce propun nu poate fi o apartenență la piața unică”, pentru că ne-ar împiedica să negociem „propriile noastre acorduri economice.”

Guvernul britanic vrea un acord vamal între Marea Britanie și UE, a spus May: „Nu vreau ca Regatul Unit să fie membru al politicii comerciale comune (a UE – n.r.) și nu vreau să fim legați prin tarife externe comune, ar fi elemente de uniune vamală care ne-ar împiedica să încheiem propriile noastre acorduri comerciale cu alte țări. Însă vreau să avem un acord vamal cu UE.”

Pentru premierul britanic, rămânerea în piața comună ar fi incompatibilă cu prioritatea nr. 1 a Londrei: ținerea sub control a imigrației europene: „Marea Britanie este o țară deschisă și tolerantă, însă mesajul poporului este clar: Brexitul trebuie să permită controlarea numărului de europeni care intră în Regatul Unit.”

Theresa May dorește o ieșire din UE „în etape”, pentru „a încerca să evităm o schimbare prea brutală”. Ea s-a angajat ca rezultatul negocierilor cu UE să fie supus dezbaterii Parlamentului britanic, care va avea cuvântul decisiv. Acest anunț a dus la creșterea imediată a lirei.