Brexitul va însemna ieșirea Marii Britanii din piața unică, a confirmat Theresa May (foto): „Ceea ce propun nu poate fi o apartenență la piața unică”, pentru că ne-ar împiedica să negociem „propriile noastre acorduri economice.”

Guvernul britanic vrea un acord vamal între Marea Britanie și UE, a spus May: „Nu vreau ca Regatul Unit să fie membru al politicii comerciale comune (a UE – n.r.) și nu vreau să fim legați prin tarife externe comune, ar fi elemente de uniune vamală care ne-ar împiedica să încheiem propriile noastre acorduri comerciale cu alte țări. Însă vreau să avem un acord vamal cu UE.”

Pentru premierul britanic, rămânerea în piața comună ar fi incompatibilă cu prioritatea nr. 1 a Londrei: ținerea sub control a imigrației europene: „Marea Britanie este o țară deschisă și tolerantă, însă mesajul poporului este clar: Brexitul trebuie să permită controlarea numărului de europeni care intră în Regatul Unit.”

Theresa May dorește o ieșire din UE „în etape”, pentru „a încerca să evităm o schimbare prea brutală”. Ea s-a angajat ca rezultatul negocierilor cu UE să fie supus dezbaterii Parlamentului britanic, care va avea cuvântul decisiv. Acest anunț a dus la creșterea imediată a lirei.