Evenimentul Zilei > International > Theresa May, mesaj DEVASTATOR pentru ROMÂNI. Ce se întâmplă după BREXIT
Theresa May, mesaj DEVASTATOR pentru ROMÂNI. Ce se întâmplă după BREXIT

Theresa May, mesaj DEVASTATOR pentru ROMÂNI. Ce se întâmplă după BREXIT

Premierul de la Londra a prezentat noile reguli de imigrare în Marea Britanie care vor intra în vigoare după ieșirea din Uniunea Europeană. Acestea elimină libera circulație a cetățenilor din UE și favorizează intrarea în țară a muncitorilor calificați.

„Când vom părăsi (Uniunea Europeană – n.r.) vom stabili un sistem de imigrație care pune capăt, o dată pentru totdeauna, liberei circulații” a cetățenilor UE în Marea Britanie, a arătat șeful cabinetului de la Londra într-un comunicat citat de AFP.

Va fi un sistem bazat pe competențele muncitorilor, nu pe originile lor. Acest nou sistem va permite reducerea imigrației persoanelor cu calificare redusă. El va pune Regatul Unit pe calea unei imigrații reduse la niște niveluri viabile, așa cum am promis”, se mai spune în comunitatul difuzat de biroul din Downing Street nr. 10.

În programul prezentat în campania electorală pentru alegerile legislative din iunie 2017, Theresa May s-a angajat să reducă rata imigrației la un nivel de sub 100.000 de persoane pe an, comparativ cu 273.000 în 2016.

Premierul își va detalia noul sistem într-un discurs pe care îl va rosti miercuri în cadrul Congresului Partidului Conservator, organizat la Birmingham. Potrivit noilor reguli, persoanele care doresc să se instaleze în Marea Britanie vor trebui să prezinte dovada unui anumit venit care să garanteze că nu vor ocupa locuri de muncă „ce ar putea fi ocupate” de populația britanică.

Vizele destinate celor aflați la studii nu vor fi supuse acestor noi criterii, se mai arată în document.

 

Londra forțează mâna Bruxelles-ului

În prezent, cetățenii Uniunii Europene sunt liberi să se instaleze și să lucreze în Marea Britanie, o situație care trebuie să se încheie la sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit, în decembrie 2020, în cazul în care Londra și Bruxelles-ul reușesc să ajungă la un acord privind condițiile ieșirii din UE.

Noul sistem se bazează pe recomandările formulate de Comitetul Consultativ britanic privind Migrațiile (CCM) într-un raport destinat guvernului de la Londra și dat publicității pe 18 septembrie. Directorul CCM, Alan Manning, a participat pe 24 septembrie la o ședință de cabinet a principalilor miniștri în care și-a prezentat concluziile.

În acest studiu, CCM recomanda elaborarea unui sistem de imigrație care să nu ofere nici un fel de condiții preferențiale cetățenilor proveniți din spațiul economic european, dacă problema imigrației nu este integrată în pachetul de negocieri privind ieșirea Marii Britanii din UE.

Downing Street a anunțat că în această toamnă va da publicității o carte albă privind imigrația, iar un proiect de lege pe acest subiect va fi prezentat în 2019.