Theodor Stolojan, un "doberman"

Theodor Stolojan, un "doberman"

S-a născut la 24 octombrie 1943, în Târgovişte. Este căsătorit şi are un copil. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti. Începand cu 1972, a ocupat mai multe funcţii în cadrul Ministerului de Finanţe. După mineriada din septembrie 1991, care a dus la căderea guvernului Roman, Stolojan este învestit în funcţia de prim-ministru.

În 2000 a reintrat în politică, candidând pentru preşedinţie din partea Partidului Naţional Liberal, obtinând 11,78% din voturi, a treia poziţie dupa Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor. La Congresul Extraordinar al PNL din august 2002, a fost ales preşedintele PNL.

În 2003 partidul sau s-a aliat cu Partidul Democrat, condus de Traian Basescu, primarul Bucureştiului, formând Alianţa D.A. - Dreptate si Adevăr. În februarie 2004, şi-a anunţat candidatura la preşedinţie din partea Alianţei. Cursa prezidenţială ia însă o cotitură neaşteptata pe 2 octombrie 2004 când Stolojan îşi anunţă retragerea din fruntea PNL şi din cursa prezidenţială.

Motivul invocat: probleme grave de sanatate. După alegerile din 2004 devine consilier pe probleme economice al preşedintelui Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul PNL adoptă o poziţie critică faţă de preşedintele Călin Popescu Tăriceanu şi de restul conducerii partidului, criza care se acutizează în vara anului 2006 şi culminează cu excluderea sa, pe 10 octombrie 2006.

Conducerea partidului a motivat excluderea prin faptul că Theodor Stolojan nu a respectat şi nu a susţinut deciziile luate de conducerea PNL. Pe de altă parte, Stolojan a afirmat că excluderea sa s-ar datora presiunilor impuse de preşedintele PNL Călin Popescu-Tariceanu, care urmăreşte să îşi elimine adversarii politici.

Din afara PNL, Stolojan lansează, în octombrie 2006, Platforma liberală, împreuna cu alţi liberali excluşi din partid sau nemultumiţi de conducere: Valeriu Stoica, Mona Musca, Cristian Boureanu şi Raluca Turcan. Acestora li se alătura alte personalităţi importante, precum ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur sau senatorul Mircea Cinteză.

În decembrie 2006 liberalii platformişti anuntă constituirea Partidului Liberal Democrat (PLD), iar Stolojan devine preşedintele noii formaţiuni politice.

În decembrie 2007, preşedinţii PD, Emil Boc, şi PLD, Theodor Stolojan, au anunţat unificarea celor două formaţiuni sub denumirea de Partidul Democrat Liberal(PD-L). Preşedinte interimar este Emil Boc. El este secondat de doi prim-vicepreşedinti: unul de la PLD, Theodor Stolojan, şi celălalt de la PD, Adriean Videanu.

Stolojan ar putea lupta, alături de Tăriceanu şi Geoană, pentru funcţia de prim-ministru în viitorul Cabinet.

OPINIA SPECIALIŞTILOR

"Singurul personaj din politica noastră care nu şi-a consumat niciodată până la capăt potenţialul imagologic. Şi-a conservat aproape intact mitul, cu toate că a ratat toate ocaziile în care ar fi putut să şi-l consolideze. Instabil, enigmatic, auster" - Bogdan Teodorescu (politolog)

"Posesorul unei imagini care se vinde foarte bine – aceea a tehnocratului prin excelenţă. Calculat, distant, tenace" - Mircea Kivu (sociolog)  

"Pedagogic, uneori simplist, dar, determinat, rece, fără expresie sentimentală. Obsedat de idei economice, fals în relaţia poporană. Doberman" - Bogdan Lucaciu (psiholog)

Voi cum l-aţi caracteriza pe Theodor Stolojan?

Vedeţi şi:

DEZBATERE EVZ: Portretul politicianului român Traian Băsescu George Becali Vasile Blaga Cristian Diaconescu Mircea Geoană Cozmin Guşă Adrian Năstase Norica Nicolai Victor Ponta Călin Popescu-Tăriceanu Lavinia Şandru Elena Udrea Corneliu Vadim Tudor Marian Vanghelie