THE WASHINGTON POST: Masiva campanie cibernetică de spionaj împotriva SUA este gravă. Rusia se află destul de clar în spatele ei

THE WASHINGTON POST: Masiva campanie cibernetică de spionaj împotriva SUA este gravă. Rusia se află  destul de clar în spatele ei

Rusia se află în spatele unei continue campanii cibernetice de spionaj împotriva guvernului federal și a sectorului privat, a declarat, vineri, secretarul de stat Mike Pompeo – primul oficial din Administrația Trump care acuză public Moscova de piraterie computerizată.

De această dată, contextul este diferit. S-a făcut o mare publicitate pe tema acestor ‘spargeri’, care s-ar putea dovedi că au fost la o scară fără precedent. Natura acestor atacuri, care ar include sistemele software utilizate în comun de mari organizații de pe glob, este alarmantă. Iar, după alegerile lor din 2016, americanii sunt mult mai mult la curent cu activitatea dușmănoasă a Rusiei.

Până acum, nu rezultă că asemenea intruziuni ar fi dus la perturbări sau la pagube, iar KGB-ul este recunoscut ca fiind specializat mai ales în spionaj. Totuși, asta nu înseamnă că această activitate nu însemnă ceva mai mult decât spionajul. Oricum, “lucrurile la care face referire Pompeo reprezintă un pas foarte important”, afirmă Tom Bossert, care a fost consilier al lui Trump pentru probleme de securitate națională până în aprilie 2018. “Statele Unite pot acum să-și direcționeze atenția și să reunească lumea împotriva acestor acțiuni revoltătoare“.

El a spus că guvernul rus pune rețelele americane în pericol. “Trebuie să-i silim pe ruși să plătească un preț“, spune el. “Până când nu vom începe să ne apărăm infrastructura digitală, având în vedere că operațiunile de ordin comercial și cele ale guvernului depind de ea, vom rămâne dezorientați“.

Ne puteți urmări și pe Google News

La sfârșitul săptămânii trecute, Microsoft, o companie de interes major ca furnizoare de software și cloud, a alertat birourile federale, avertizându-le că sunt atacate, după cum a declarat președintele companiei, Brad Smith, într-un interviu acordat ziarului Washington Post în această săptămână.

Smith a spus că, până acum, compania sa a avertizat peste 40 de clienți care fuseseră piratați, iar 80% dintre ei au fost din Statele Unite. Ceilalți erau din Canada, Mexic, Belgia, Spania, Marea Britanie, Israel și Emiratele Arabe Unite.