The Washington Post. Lumea se redeschide, dar nu vrea hoardele de infectați ale Americii

The Washington Post. Lumea se redeschide, dar nu vrea hoardele de infectați ale Americii

Ce frumos ar fi să fii azi în Tokyo. Guvernul Metropolitan din Tokyo a trecut joi la ultima sa etapă a redeschiderii, permițând reluarea activității barurilor, a parcurilor de distracție și a localurilor de karaoke.

Într-un interviu acordat ziarului britanic Telegraph, cel mai înalt responsabil american în materie de boli infecțioase, Anthony Fauci, a afirmat că rămâne deocamdată fără răspuns întrebarea dacă statele vor „avea capacitatea de a realiza o izolare adecvată și eficientă, precum și urmărirea contactelor, pentru a evita ca această creștere să devină o epidemie în toată regula”. Însă ziarul nostru a scris deja că urmărirea contactelor a rămas „cu mult în urmă” într-unele dintre zonele cele mai afectate. Și cu toate acestea redeschiderea se tot extinde - evenimente sportive, conferințe, concerte - fără a ține cont de creșterea pericolului.

Nu era necesar să fie așa. Japonia, unde metrourile sunt aglomerate și cluburile de noapte duduie, are de câștigat de pe urma culturii portului măștii. Noua Zeelandă, acum cu virusul eradicat și evenimente sportive și concerte ca în vremurile normale, are avantajul de a fi o țară insulară. Dar ce se poate spune despre Tunisia, Maroc, Ciad, Dominica, Barbados, Uruguay, Cambodgia, Tailanda, Muntenegru, Croația, Fiji, Islanda și Australia? Și ele se află pe lista de 15 țări pe care o companie germană de analiză a datelor, Iunera, le-a identificat ca fiind „pe o cale de succes a recuperării”. Coreea de Sud, Cehia și alte țări s-au descurcat și ele bine. Nu e și America la fel de „măreață” ca ele?

„E vorba doar de voință politică”, mi-a spus luni Andy Slavitt, fost responsabil sanitar în cadrul administrației Obama. „Ești dispus să suporți o durere pe termen scurt pentru a avea de câștigat pe termen lung? Evident, președintele nu a fost.” Comportamentul lui Trump și al guvernatorilor cu aceeași mentalitate, încurajați tot de el, este auto-distructiv pentru țară, întrucât el întârzie acea restaurare a comerțului și revenire la normalitate pe care țări din întreaga lume le savurează în prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA, deși au provocat îndelungată vreme invidia întregii lumii, acum orbecăie în timp ce alții merg înainte. Un președinte care a promis să pună „America Mai Întâi” ne-a pus în schimb la coada rândului. (Rador)