Evenimentul Zilei > International > THE USA TODAY: Oficialităţi ale securităţii din administraţia lui Donald Trump ameninţă cu blocarea publicării cărţii lui John Bolton
THE USA TODAY: Oficialităţi ale securităţii din administraţia lui Donald Trump ameninţă cu blocarea publicării cărţii lui John Bolton

THE USA TODAY: Oficialităţi ale securităţii din administraţia lui Donald Trump ameninţă cu blocarea publicării cărţii lui John Bolton

Oficialităţi din domeniul securităţii de la Casa Albă ameninţă să blocheze publicarea cărţii lui John Bolton dacă fostul consilier pentru securitate naţională nu şterge din volumul său informaţii care sunt clasificate.

Într-o scrisoare adresată avocatului lui Bolton, National Security Council stabileşte că volumul cuprinde informaţii „strict secrete” care ar putea submina securitatea naţională – nu precizează care sunt acele pasaje.

Conform angajamentelor luate de Bolton la acceptarea funcţiei de consilier pentru securitate naţională, se arată în scrisoare, „manuscrisul nu poate fi publicat sau dezvăluit în alte modalităţi fără ştergerea acestor informaţii clasificate”.

NSC afirmă că va coopera cu Bolton la ştergerea fragmentelor respective din cartea care a antrenat apeluri la audierea fostului consilier pentru securitate naţională în procesul de destituire a preşedintelui Donald Trump.

Avocatul lui Bolton, Chuck Cooper s-a abţinut să comenteze pe marginea scrisorii.

Echipa lui Bolton a prezentat manuscrisul NSC în 30 decembrie, pentru o revizuire standard pentru a stabili dacă volumul conţine informaţii clasificate care nu ar trebui dezvăluite publicului.

„Se pare că manuscrisul conţine cantităţi importante de informaţii clasificate”, arată replica de miercuri semnată de Ellen J. Knight, director senior pentru înregistrarea, accesul la informaţii şi managementul securităţii informaţiilor.

Oficialităţi ale administraţiei spun că Trump şi echipa sa de avocaţi nu au văzut manuscrisul lui Bolton şi nu au luat parte la această revizuire.

Potrivit relatării de duminică a New York Times, cartea lui Bolton pretinde că Trump a solicitat Ucrainei să investigheze democraţi în schimbul asistenţei externe, acuzaţia principală din procesul de impeachment împotriva preşedintelui.

Criticii lui Trump spun că el încearcă cu disperare să oprească dezvăluirea informaţiilor furnizate de Bolton.

„Nimeni nu se străduieşte atât de mult să împiedice aflarea adevărului dacă adevărul nu este devastator”, a spus Walter Shaub, fost director al Biroului de etică guvernamentală american.

David Jackson