Încă de când locuia în România, Sebastian David (33 de ani) era un telespectator fidel al postului de televiziune CMT, specializat în muzică country, însă nu şi-a imaginat niciodată că va ajunge să concureze într-o competiţie de gen, chiar în Canada, ţara adoptivă. În luna august a acestui an, românul a participat la CMT Karaoke Star, un prestigios concurs de muzică country, al cărui premiu consta în 10.000 de dolari.

Chiar dacă nu a reuşit să treacă de semifinală, Sebastian a fost primit cu căldură de public şi juriu şi s-a ales, în final, cu numele de scenă The Romanian Cowboy. „În luna mai am participat la audiţia pentru CMT Karaoke Star din oraşul Regina şi m-am calificat în primii 10, însă talentul brut şi lipsa mea de experienţă nu m-au ajutat să câştig semifinala. Acum am început lecţiile de voce şi sper din tot sufletul să intru în finală anul viitor“, spune cu speranţă Sebastian, The Romanian Cowboy.
 
Vânează competiţii

Cowboy-ul român este în prezent designer ACAD la cea mai mare companie de geodezie din Canada – Focus Corporation şi, în paralel cu serviciul, îşi pregăteşte următoarea apariţie pe scena unui concurs de muzică country. „Singura mea şansă de a deveni cântăreţ celebru este câştigarea unui concurs. Acum vânez competiţii cu şanse majore de obţinere a unui contract“, spune Sebastian, care ia lecţii de muzică country ascultându-i pe cei mai cunoscuţi interpreţi ai genului – Alan Jackson, George Strait, Tim McGraw sau Sugarland.

La ţară, în Fort St. John

Sebastian a ales să plece din România în urmă cu cinci ani, după ce schimbase mai multe locuri de muncă, „unul mai prost decât altul“, după cum le descrie, şi, în luna martie a acestui an, a obţinut cetăţenia canadiană. Locuieşte împreună cu familia sa – soţia, Amalia, şi fiul, Andrei (7 ani) – „la ţară“, după cum spune, în Fort St. John, Columbia Britanică.

Este foarte mulţumit de viaţa pe care o duce în Canada, dar tihna este săgetată din când în când de dorul de casă.

„Am absolvit Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov în 2000. Până în 2003 am schimbat cinci locuri de muncă. Am lucrat ca inginer silvic într-o firmă de amenajări forestiere din Braşov. M-am mutat în Bacău, cu speranţa că în oraşul natal voi avea o şansă mai mare să câştig un concurs pentru un post în Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. În scurt timp am înţeles că fără o persoană-cheie şi şpaga necesară nu am nicio şansă Astfel, a început lupta disperată pentru supravieţuire: CV-uri, interviuri lungi şi stresante, de parcă aplicam pentru NASA. Am mai schimbat câteva locuri de muncă, unul mai prost ca altul, despre care nici nu vreau să-mi mai amintesc“, povesteşte Sebastian.

„Începutul e şocant“

Însă, odată ajuns în Canada, traiul n-a fost câtuşi de puţin mai bun. Chiar dacă procesul de emigrare a fost rapid şi uşor, adaptarea a fost anevoioasă: „Începutul e şocant şi te face tot timpul să crezi că ai luat cea mai proastă decizie din viaţa ta. Primul loc de muncă a fost la un supermarket, unde am lucrat jumătate de an ca şi «hamal». Al doilea job a fost ceva mai bun – om de serviciu într-o şcoală generală. La a treia încercare de schimbare de «carieră» am dat-o-n bară şi mai rău. După ce cheltuisem vreo 300 de dolari pe trei cursuri, am reuşit să mă strecor în bine plătita industrie energetică. Lucram numai afară şi numai cu muşchii. Simţeam cum, de la o zi la alta, mi se atrofiază creierul“.

Muzică fără vulgaritate

Acum are o slujbă bine plătită, lucrează în acelaşi birou cu soţia sa, Amalia, şi îşi permite să plece în vacanţă în Hawaii. Îşi cultivă pasiunea pentru muzica country achiziţionându-şi tot felul de dispozitive de perfecţionare. „Nu am decât o chitară clasică şi o ukulele, dar trebuie să cumpăr o chitară acustică. Am găsit ceva, însă preţul m-a dat pe spate. Am şi un karaoke CD-player şi o mulţime de CD-uri. Aici, la ţară la Fort St. John, unde locuiesc acum, se ascultă şi se cântă foarte multă muzică country. Sunt familiarizat cu acest stil încă din România. Ca şi muzica populară românească autentică, muzica country exprimă toate aspectele vieţii oamenilor de rând, într-un mod decent, fără niciun pic de vulgaritate. “, îşi descrie Sebastian, cowboy-ul din România, pasiunea care-l poate transforma într-o zi în star.

"Am auzit multă lume spunându-mi că am talent şi am vrut doar să mă conving dacă e aşa sau nu." – Sebastian David, viitor star de muzică country