The Observer: Tiktok și Twitter, criticate pentru că au permis răspândirea unor informaţii false de către fanii lui Andrew Tate

Frații Tate. Sursa: Instagram

Companiile de social media TikTok și Twitter au fost intens criticate după arestarea fraților Tate în România, pentru că au permis fanilor acestora să răspândească informații false. Teoriile conspirației pot acum afecta cursul anchetei privind traficul de persoane, se arată într-o analiză a publicației The Observer.

Potrivit publicației, cele două platforme au permis vehicularea unor teorii ale conspiraţiei ce ar putea afecta ancheta privind traficul de persoane în cazul „regelui masculinităţii toxice”, Andrew Tate, care a fost arestat în România alături de fratele său.

În orele de după arestarea lui Andrew și Tristan Tate, rețelele sociale au fost inundate de informații care susţineau în mod fals că Andrew Tate a fost eliberat, precum și teorii ale conspiraţiei care spuneau că britanicul, care are şi cetăţenie americană, este victima unei înscenări, scrie The Observer.

Fanii fraților Tate au răspândit informații false pe social media

În acest sens, conform lui Imran Ahmed, directorul executiv al unei organizaţii din Marea Britanie pentru combaterea urii în online, informațiile apărute în online ar putea ar putea prejudicia ancheta în curs de desfășurare.

Andrew Tate, în vârstă de 36 de ani, este foarte cunoscut în mediul online pentru opiniile sale misogine, reaminteşte The Observer. Platfoma de TikTok îi promova constant conținutul și redirecționa postările către milioane de tineri și băieți, arăta o investigație a publicației din august.

După arestarea celor doi milionari, fanii lor au scris: „Oamenii mint, pentru că îl urăsc pe Tate”. „Sunt 100% sigur că Tate este nevinovat. FREE TATE”. Alți fani au pus totul pe seama „Matrix”, după ce Andrew Tate a scris pe Twitter: „Matrix şi-a trimis agenţii”.

„De la lansarea filmului ştiinţifico-fantastic din 1999 despre oameni care trăiesc într-o realitate simulată, în care un bărbat are posibilitatea de a alege să ia o pastilă roşie şi să se „trezească”, metafora a fost folosită în mod repetat într-o serie de teorii ale conspiraţiei care îl au în centrul lor pe Andrew Tate, precum şi de grupuri online marginale care folosesc expresia „pastila roşie” pentru a desemna bărbaţii care se trezesc la „realitatea” că feminismul îi subjugă”, explică publicația.

Teoriile conspirației din jurul fraților Tate

Pe Twitter s-a folosit adesea teoria #PizzaGate, care susţine că democraţii americani de rang înalt se află de fapt în spatele unei reţele de abuzuri sexuale asupra copiilor. Potrivit acesteia, Andrew Tate a fost folosit ca țap ispășitor de rețelele de pedofilie.

„Această apărare acerbă a lui Tate în mediul online şi răspândirea de dezinformări despre arestarea sa se vor adăuga la preocupările legate de impactul asupra unor eventuale proceduri judiciare viitoare şi vor ridica semne de întrebare în cazul platformelor de social media care au contribuit la propulsarea lui Tate în atenţia publicului larg”, încheie analiza The Observer, conform news.ro.