THE NEW YORK TIMES (SUA), 9 noiembrie 2020 – În pofida înfrângerii, Trump rămâne o personalitate importantă în Partidul Republican și de-acum înainte. Iar mulți fruntași republicani se gândesc cum să trateze refuzul său de a-și accepta înfrângerea.
Ca de obicei, președintele se mai bucură încă de sprijinul unora dintre cei mai importanți oficiali. Duminică, Kristi Noem, guvernatoarea Dakotei de Sud, a sprijinit afirmațiile nefondate ale lui Trump, potrivit cărora alegerile ar fi fost marcate de nereguli. Ea a invocat ‘scăpări ale computerelor’ și informații legate de ‘votul unor persoane decedate din Pennsylvania’, dorind ca astfel să exemplifice numeroasele fraude semnalate. “Atunci când perturbi procesul prin care ne alegem liderii, distrugi America pentru totdeauna“, a declarat Noem în emisiunea ‘This Week’ (‘Săptămâna aceasta’) de pe canalul de televiziune ABC, fără să ofere însă și probe în sprijinul afirmațiilor sale.
Duminică, Melania Trump s-a adăugat și ea acestui cor. “Poporul american merită niște alegeri corecte”, a transmis ea pe Twitter. “Fiecare vot legal, și nu ilegal, trebuie numărat. Trebuie să ne protejăm democrația printr-o completă transparență“.
Se pare că s-ar putea ca, pentru o bună perioadă de timp, o majoritate a Partidului Republican să continue să sprijine miturile legate de o fundamentală ilegalitate. Începând de duminică, după închiderea cursei electorale, însuși președintele a postat niște mesaje dure pe Twitter. “De când decide presa părtinitoare cine va fi viitorul nostru președinte?”, a scris el ieri, deși, potrivit unei îndelungate tradiții, niște instituții de presă, precum agenția Associated Press, sunt cele care anunță public câștigătorul cursei prezidențiale.
George W. Bush, care, pe vremea când se afla la Casa Albă, vorbea despre capacitatea acesteia de “a crea propria noastră realitate”, nu a dorit să susțină afirmațiile lui Trump. Duminică, el a spus că l-a sunat pe Biden la telefon ca să-l felicite pentru victoria repurtată, el devenind astfel cel mai important republican care a împiedicat efectiv eforturile lui Trump de a respinge rezultatele.
“I-am transmis felicitări și i-am mulțumit pentru mesajul patriotic transmis seara trecută“, a subliniat Bush într-o declarație, referindu-se la discursul lui Biden din Wilmington. El l-a felicitat oarecum și pe Trump, ale cărui peste 70 de milioane de voturi au însemnat “un succes politic extraordinar”.
Duminică, Roy Blunt, un senator din Missouri care este totodată membru în conducerea Partidului Republican, a declarat că, în opinia sa, ar fi prea devreme ca Biden să fie declarat președinte ales. Dar, în emisiunea This Week de la ABC, el a spus că “pare puțin probabil“ ca, pe măsură ce numărarea voturilor va continua, rezultatul alegerilor să poată fi schimbat.
Articol de Giovanni Russonello
Traducerea: Alexandru Danga/cciulu