The New York Times. Trump își împrospătează mesajul din 2020 pe tema „carnagiului american”
- Magda Spiridon
- 6 iulie 2020, 05:00
Gravele sale declarații îi reflectă poziția politică: oscilantă în sondaje, lipsită de sprijinul unei relansări economice sau de un mesaj pozitiv prin care să-și susțină campania și bazată pe războaie culturale pentru a-și păstra susținătorii, scrie The New York Times.
Președintele Trump a folosit reflectoarele oferite de ziua de 4 Iulie ca să propage dezbinarea în toiul crizei naționale, el nerecunoscându-și eșecurile întru stoparea pandemiei de coronavirus, dar lansând în schimb o diatribă dură împotriva a ceea ce, în opinia sa, ar fi ‘noul fascism de extremă stângă‘.
Atât în discursul de la Casa Albă, rostit sâmbătă seara, precum și în alocuțiunea de vineri seara, din fața Muntelui Rushmore, dl Trump a promovat o altă versiune a viziunii sale despre ‘carnagiul american‘ cu care se confruntă țara, ‘carnagiu‘ pe care l-a evidențiat și în discursul rostit la instalarea în funcție, împrospătat acum printr-o sumbră descriere a recentelor proteste în sprijinul dreptății rasiale.
Făcând acest lucru, el a dat de înțeles și mai clar că va exploata problemele fierbinți de ordin rasial și cultural ca să semene teama printre susținătorii săi albi din dorința de a fi reales. Așa cum a procedat și în trecut, el a recurs, vineri, la o retorică exagerată și apocaliptică, condamnând în general protestele la nivel național împotriva rasismului și a brutalității poliției, afirmând că “mulțimi furioase“ au căutat “să dezlănțuie un val de violențe în orașele noastre“ și că cei care caută să profaneze monumente doresc “sfârșitul Americii“.
Dl Trump și-a continuat cu asemenea remarci și sâmbătă, de pe gazonul sudic al Casei Albe, printr-un discurs care părea mai degrabă demn de un miting din campania electorală, și a repetat temele invocate și cu o seară înainte.
„Nu vom permite niciodată unor mulțimi furioase să ne dărâme statuile, să ne șteargă istoria, să ne îndoctrineze copiii sau să ne calce în picioare libertățile“, a spus dl Trump, el pretinzând că protestatarii – care s-au bucurat de un mare sprijin din partea populației, inclusiv din partea Americii corporatiste - “nu erau interesați să facă dreptate sau să vindece niște răni“.
Dl Trump s-a autodeclarat drept urmaș al ‘eroilor americani ‘ care i-au învins pe naziști, pe fasciști, pe comuniști și pe teroriști, stabilind astfel o legătură directă între asemenea dușmani și criticii săi din țară.
„Ne aflăm acum pe punctul de a învinge stânga radicală, marxiștii, anarhiștii, agitatorii, jefuitorii și pe toți cei care de multe ori nici măcar nu-și dau seama ce fac“, a spus el.
Vorbind în fața unui public din care făceau parte și oameni din prima linie a rețelei de intervenție, precum medicii și asistenții care luptă împotriva coronavirusului, dl Trump a lăudat riposta administrației sale, chiar dacă peste 129000 de americani au murit și chiar dacă numărul cazurilor este în creștere tocmai în regiunile din țară a căror reluare a activității el o lăudase atât.
Oficiali la nivel local au cerut Casei Albe să suspende ceremoniile, invocând pericole de ordin sanitar, iar câțiva dintre cei adunați pe Gazonul Sudic al Casei Albe purtau măști – o măsură de precauție pe care dl Trump și câțiva membri de frunte ai administrației sale au minimalizat-o atât.
Președintele și-a reiterat afirmația, falsă de altfel, potrivit căreia mulțimea testelor a făcut numărul cazurilor la nivelul țării să pară mai grav, deși ele tocmai “demonstrează că 99% dintre aceste cazuri nu reprezintă niciun pericol”. Iar apoi și-a exprimat speranța ca un vaccin să apară “cu mult înainte de sfârșitul anului “. A fost cea mai recentă tentativă a sa de a minimaliza numeroasele critici la adresa ripostei lente și ineficiente a administrației în fața virusului.
Declarațiile sale de pe Muntele Rushmore, repetate ulterior și pe gazonul Casei Albe, i-au dovedit dificila poziție politică în care se află pe măsură ce se apropie de încheierea primului său mandat în funcția de președinte. În sondaje și pe terenul confruntărilor electorale, dl Trump se află în urma fostului vicepreședinte Joesph R. Biden Jr., presupusul politician care ar fi nominalizat drept candidat al democraților; în lipsa unei relansări economice și a unui mesaj pozitiv de transmis în timpul campaniei, el încearcă să arunce vina asupra altora în privința răspândirii pandemiei, orientându-se în schimb spre războaiele culturale ca să-și păstreze susținătorii albi.