Larijani face parte dintr-o puternică familie a regimului politic care în ultimul timp şi-a mai pierdut din strălucire
Influentul oficial şi fostul ministru iranian de externe, Mohammad-Javad Larijani, crede că, pentru Iran, Soleimani reprezintă o mare pierdere, dar susţinătorii regimului o vor putea depăşi printr-un "jihad" la nivel militar şi ştiinţific.
Într-un interviu acordat agenţiei de presă Tasnim, el a dezvăluit planurile Iranului în urma asasinării de către SUA a lui Soleimani, pe data de 3 ianuarie. El afirmă că SUA ascund numărul real al celor răniţi sau ucişi în urma atacului lansat de Iran asupra bazei Ayn al-Assad din Irak şi că, prin atacurile cu rachete balistice, le-au pus americanilor nişte piedici care vor dura cel puţin 10 ani.
Larijani face parte dintr-o puternică familie a regimului politic care în ultimul timp şi-a mai pierdut din strălucire. Interviul său poate fi văzut drept perspectiva unor eventuale acţiuni la care Iranul ar putea trece pe viitor.
Rezistenţa Iranului în faţa Statelor Unite a înregistrat mari succese graţie rolului avut de Soleimani în ultimii 20 de ani. Datorită lui, Iranul a putut pătrunde şi şi-a putut spori influenţa în Liban, Siria, Irak, Yemen şi în teritoriile palestiniene. Larijani afirmă că "Statele Unite au hotărât să elimine această rezistenţă" omorându-l pe Soleimani. Dar Soleimani era doar un singur om, iar "rezistenţa" va continua. Teoria rezistenţei Iranului şi a frontului de rezistenţă este cea care leagă Iranul de aliaţii săi şi mai ales de grupările în majoritate şiite din alte ţări. Printre acestea se numără Hezbollah, Unităţile Populare de Mobilizare din Irak, militanţii houthi din Yemen şi regimul Assad din Siria. În acelaşi front se mai înscriu Jihadul Islamic Palestinian şi mişcarea Hamas. Regimul iranian afirmă că toate acestea se înscriu în "rezistenţă", când în realitate scopul este acela de a domina Orientul Mijlociu, de a elimina SUA şi Israelul şi de a slăbi monarhiile din Golful Persic, de felul celei din Arabia Saudită.
Larijani compară acţiunile SUA şi pe cele ale altor state cu o lege a junglei sau cu "sălbăticie" în care animalele puternice le omoară pe cele slabe. Ciudat este însă faptul că şi premierul Benjamin Netanyahu este de aceeaşi părere atunci când spune că ţările care sunt slabe vor fi învinse de cele puternice. Larijani afirmă că Statele Unite au exercitat presiuni maxime şi l-au omorât pe Soleimani pentru a convinge Iranul că majoritatea iranienilor sunt indignaţi de faptul că regimul iranian le jertfeşte vieţile în războaie din afara ţării, cum ar fi cel din Siria.
Larijani face o analiză a lui Trump şi spune că el vrea să acţioneze prin intermediul "vacilor de lapte" din Golful Persic. Larijani afirmă că aceste state sunt "servitoarele" americanilor şi susţine că ele sunt cele care au înfiinţat ISIS sau alte grupări sunnite. El consideră că toate aceste lucruri s-au realizat cu sprijinul "regimului sionist". Obiectivul acestei politici este acela de a slăbi Iranul şi de a stârni "răzmeriţe" în Iran, prin asta el făcând aluzie la protestele din 2009 şi 2019.
Larijani mai vorbeşte şi despre alte conspiraţii, susţinând de exemplu că Occidentul nu doreşte ca Iranul să organizeze alegeri întrucât Vestul sprijină mişcarea ISIS, chiar dacă ISIS este un inamic al Occidentului. Asta se înscrie în obişnuita teorie iraniană potrivit căreia Statele Unite au fost cele care au creat ISIS.