Armata britanică şi-a accelerat pregătirile pentru un eventual atac împotriva Iranului, pe fondul temerilor legate de avansul programului nuclear iranian, surse din guvernul de la Londra dezvăluind că se aşteaptă ca SUA să ceară ajutorul Marii Britanii într-o eventuală campanie militară care vizează instalaţiile iraniene, scrie ziarul The Guardian.
Potrivit unor surse din ministerul Apărării, în coaliţia de guvernământ de la Londra există rezerve serioase privind participarea armatei britanice la un eventual atac împotriva Iranului, dar, dacă SUA o va cere, Marea Britanie va acorda asistenţă militară. Iranul a devenit în ultimile săptămâni prioritatea numărul unu al celor două administraţii, după încheierea războiului din Libia.
Un grup de lucru a fost creat în cadrul ministerului Apărării care se ocupă special de pregătirile de război. Strategii militari britanici examinează în prezent mai multe locaţii în care să fie transferate navele de război şi submarinele echipate cu rachete Tomahawk care să susţină o posibilă ofensivă maritimă şi aeriană.
Aceleaşi surse citate de The Guardian au dezvăluit că SUA ar putea cere Londrei permisiunea de a folosi baza militară britanică din insulele Diego Garcia.
Deşi la Washington există oficiali care se împotrivesc unui atac împotriva Iranului, inclusiv preşedintele Barack Obama, aceste calcule politice s-ar putea schimba radical în urma informaţiilor strânse de serviciile secrete occidentale şi poziţia tot mai beligerantă pe care o adoptă Iranul în ultima perioadă, au mai precizat sursele citate. Raportul din 8 noiembrie al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), aşteptat să ofere noi dovezi legate de programul nuclear militar iranian, va fi "un punct de cotitură", au mai explicat oficialii britanici.
Iranul a rezistat tuturor sancţiunilor impuse de ONU până acum iar aceste măsuri nu au avut efectul scontat asupra programului său nuclear. "Teheranul este din ce în ce mai agresiv şi nu ştim din ce motiv", a declarat un oficial, referindu-se la presupusele comploturi teroriste dejucate recent de SUA prin care agenţi iranieni urmăreau, printre altele, asasinarea ambasadorului saudit la Washington.
Instalaţii ascunse în buncăre
Mai mult decât atât, Iranul şi-a revenit complet după atacul cibernetic de anul trecut în care un virus, Stuxnet, produs cel mai probabil în laboratoarele americane şi israeliene, a oprit activitatea a jumătate din centrifugele iraniene utilizate în procesul de îmbogăţire a uraniului.
Serviciile secrete occidentale au descoperit, a mai dezvăluit una din sursele citate de The Guardian, că Iranul a început să îşi transfere toate centrifugele în buncărul construit sub un masiv muntos din apropierea oraşului Qom. "Într-un an de zile rachetele noastre nu vor mai putea ajunge la ele", a declarat un alt oficial.
Ziarul american New York Times a scris săptămâna trecută că SUA îşi extinde prezenţa militară în Orientul Mijlociu cu scopul, cel mai probabil, de a limita spaţiul de manevră al Iranului. Administraţia de la Washington va trimite în zonă mai multe nave de război, urmând să încheie noi acorduri militare cu cele şase ţări membre ale Consiliului de Cooperare din Golf: Arabia Saudită, Kuweit, Bahrain, Watar, Emiratele Arabe Unite şi Oman.
Presa israeliană a relatat zilele acestea că premierul Benjamin Netanyahu încearcă să obţină sprijinul tuturor membrilor cabinetului pentru un atac împotriva Iranului. În paralel, armata israeliană a început manevre complexe, printre care simulări de atacuri la mare distanţă şi exerciţii de protecţie civilă împotriva unor atacuri cu rachete.