Evenimentul Zilei > Actualitate > The Economist: „Ponta LUPTĂ MURDAR chiar şi pentru standardele româneşti”
The Economist: „Ponta LUPTĂ MURDAR chiar şi pentru standardele româneşti”

The Economist: „Ponta LUPTĂ MURDAR chiar şi pentru standardele româneşti”

Revista "The Economist" a criticat din nou în termeni duri situaţia politică din România şi măsurile luate de premierul Victor Ponta.

"Faptul că România a intrat în Uniunea Europeană a însemnat că a îndeplinit şi că şi-a asumat să se încadreze în standardele stricte ale bunei guvernări şi respectul pentru lege ale UE. Aceasta este teoria, însă practica e mai problematica, după cum s-a putut vedea din disputa dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. Amândoi au defectele lor, însă domnul Ponta luptă murdar chiar şi după standardele româneşti", scriu jurnaliştii de la The Economist.

Articolul, care a apărut în ediţia tipărită a revistei, critică modul în care Victor Ponta se foloseşte de majoritatea parlamentară.

"Victor Ponta a preluat controlul asupra unor instituţii independente şi a schimbat regulile referendumului din 29 iulie, pentru a-i decide soarta lui Traian Băsescu, deşi Curtea Constituţională i-a aruncat acestuia un colac de salvare insistând pe o prezenţă la urne a majorităţii românilor cu drept de vot", mai scrie The Economist.

"Liderii principalelor puteri europene ar trebui să reflecteze asupra rolului lor. Dacă nu acordă suficientă importanţă la Bruxelles problemelor democratice şi legale, atunci n-ar trebui să fie prea suprinse de faptul că oameni precum domnul Orban şi domnul Ponta cred că îşi pot permite să-şi facă de cap acasă la ei", încheie The Economist.