Tezele cu subiect unic subţiază rafturile de culegeri

Tezele cu subiect unic subţiază rafturile de culegeri

Avalanşa de culegeri pentru pregătirea elevilor de gimnaziu pare să se fi oprit, odată cu înlocuirea Testelor Naţionale cu tezele cu subiect unic.

Ministerul a renunţat din acest an şi la publicarea tuturor variantelor de subiecte pe internet, venind în schimb cu câte un singur model la fiecare obiect evaluat: limba şi literatura română, limba şi literatura maternă, matematică, geografie şi istorie (ultimele două doar pentru clasa a VIII-a). Copiii nu mai pot veni astfel la examen cu soluţiile învăţate pe de rost.

Ar putea dispărea totodată şi copiatul pe baza rezolvărilor culese direct din cărţi. O scurtă plimbare printre rafturi arată că oferta editurilor pe acest sector a scăzut considerabil. Acestea pun la dispoziţia elevilor doar teste concepute de autorii materialelor, nu şi pe cele propuse de Ministerul Educaţiei, ca în alţi ani.  Variantele au un caracter orientativ, spune Cristian Mirescu, directorul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, care mai precizează că „goana după a publica cât mai multe culegeri a căpătat în ultimii ani un aspect nedorit“. Produsul concurenţei între edituri „Ghidul de pregătire pentru teza cu subiect unic - Limba şi literatura română (clasa a VII-a)“, de la Editura Sigma, con- ţine 25 de variante şi costă 9 lei. O altă culegere a apărut la Editura Niculescu - „Teza cu subiect unic la clasa a VII-a. Limba şi literatura română - aspecte teoretice, teste, răspunsuri“.  „Părinţii nu trebuie să se ghideze după culegeri, care nu sunt elaborate de experţi în evaluare. Sunt create de concurenţa între edituri, concurenţa între profesori. Sigur că piaţa este liberă, nu sunt supuse unui aviz din partea ministerului, dar părinţii le pot reclama la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, dacă nu sunt bine realizate“, arată Mirescu, care recomandă profesorilor şi copiilor să-şi vadă de activitatea de la clase. Potrivit ministerului, testele evaluează capacităţile de receptare a mesajului scris şi de exprimare scrisă. În aceste condiţii, cei care învaţă rezolvări nu au nimic de câştigat. INCIDENT Alarmă cu bombă la o şcoală din Capitală Aproximativ 420.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a au susţinut ieri teza cu subiect unic la matematică. Ei au rezolvat varianta cu numărul 8, considerată de cei mai mulţi ca având dificultate medie.   Două alarme false cu bombă, una la o şcoală din Voluntari şi cea de-a doua la Şcoala nr. 56 „Jose Marti“, din Capitală, au determinat utilizarea variantei de rezervă. Calendarul tezelor mai cuprinde o probă pe 11 decembrie - istorie/geografie, pentru clasa a VIII-a şi pe 14 decembrie - limba şi literatura română - ambele clase. (Eugenia Mihalcea)

Ne puteți urmări și pe Google News